Sve vesti Svet

Neizbežan put ka globalnom usvajanju sledeće moguće svetske valute, BITKOINA

Neizbežan put ka globalnom usvajanju sledeće moguće svetske valute, BITKOINA
Pisao Elena Vuk

Promena straže je standardna za fiat valute – ali bitcoin će ih sve zameniti…

Ako je zadnjih 700 godina bilo kakav pokazatelj, rezervne valute imaju rok trajanja od otprilike 100 godina. Američki dolar (USD) je zvanično postao svetska rezervna valuta pre 77 godina (Bretton Woods, 1944). Verovatno je dolar bio rezerva još kasnih 1920-ih.

Iz perspektive istorijske vremenske linije, USD je u sumraku svog statusa rezerve. Uparite to sa činjenicom da Sjedinjene Države takođe eksponencijalno proširuju ponudu novca (u tom procesu devalviraju kupovnu moć postojeće ponude USD), i, pristojno rečeno, ova stopa rasta je neodrživa.

Federalne rezerve SAD-a ne deluju izolovano. Većina velikih centralnih banaka širom sveta sledi ovaj trend. Primeri uključuju Evropsku centralnu banku (ECB), Banku Japana (POJ) i Narodnu banku Kine (PBOC), itd. Većina velikih centralnih banaka se takmiči da vide ko može najbrže da snizi svoju valutu.

Stanley Druckenmiller, koji se smatra legendarnim investitorom delom zbog svog proučavanja istorije i makroekonomije, smatra da će dolar izgubiti status rezervne valute u roku od 15 godina.

Ne mogu da pronađem nijedan period u istoriji u kojem su monetarna i fiskalna politika bile ovako u suprotnosti sa ekonomskim okolnostima, niti jedan.

– Stanley Druckenmiller

Dakle, ako USD ima rok trajanja delom zbog istorijskog prvenstva, a delimično zbog fiskalne neodgovornosti, šta sledi? Šta zamenjuje USD? Još jedna fiat valuta? Moguće je, ali pretpostavljam da su dani verovanja centralizovanoj stranci da održi stabilno poverenje davno prošli. Zašto verovati, kada možete samo proveriti? Moglo bi se izneti argument da je zlato današnja rezervna imovina jer ga drži većina centralnih banaka.

Bitcoin budućnost. Bitcoin je decentralizovan, lako proverljiv, nepromenjiv, deljiv sa poznatom zalihom i lako se spaja u globalnu ekonomiju koja se sve više digitalizuje. Bitcoin je već zakonsko sredstvo plaćanja u El Salvadoru, status koji će zlatu biti teško usporediti zbog njegovih ograničenja u transportu i deljivosti. Postoji veliki porast usvajanja Bitcoina u različitim sektorima ekonomije.

Maloprodaja, institucije, vlade, penzioni fondovi, REITS i banke akumuliraju bitcoin. Raznolikost akumulacije dovodi do usvajanja „teorije igara“, akumulacije koja se dešava mnogo brže nego što bi većina predvidela. Na primer, El Salvador je postao prva vlada koja je bitcoin postala legalno sredstvo plaćanja u septembru 2021. Danas ima više stanovnika sa Bitcoin novčanicima nego tradicionalnim bankovnim računima. Od oktobra 2021., izvoz robe porastao je 34% u 2021. u El Salvadoru, dok se predviđa da će bruto domaći proizvod (BDP) biti veći od 10% u 2021., što El Salvador čini jednom od najbrže rastućih ekonomija u centralnoj Americi.

El Salvador nastavlja da nabavlja bitcoin brzim tempom, sada poseduje približno 1.220 bitcoina. Usvajanje bitkoina je trka akumulacije. Stvar je u tome što većina ne shvata da je pištolj već opalio i da je trka počela. Pitajte Michael Saylor-a iz MicroStrategy-a planiraju li prodavati, a kamoli prestati gomilati bitcoine.

Sa nivoa vlade, Laos rudari bitcoin. Očekuju da će zaraditi 190 miliona dolara od rudarenja bitkoina u 2022. Tonga aktivno radi na izradi zakona kako bi bitcoin postao legalno sredstvo plaćanja na jesen 2022. Panama, Zimbabve i Ukrajina razmatraju moguće usvajanje. Singapur nastoji da postane Bitcoin centar.

“Mislimo da je najbolji pristup ne suzbijati ili zabraniti ove stvari”, rekao je Ravi Menon, izvršni direktor Monetarne uprave Singapura.

Predsednik Salvadora trenutno boravi u Turskoj, prvoj zemlji G20 koja je doživela skoro hiperinflaciju. Pretpostavljam da bi Nayib Bukele izneo prednosti koje usvajanje bitkoina kao zakonskog sredstva plaćanja može doneti turskom narodu.

Za svaki slučaj kao što je Kina, koja je odlučila da zatvori svoja vrata za Bitcoin, postoje dve druge zemlje spremne da ga prihvate. Ne možete zabraniti Bitcoin, država može samo izabrati da ga ignoriše, ali Bitcoin ne nestaje. Ignorišu ga na sopstvenu odgovornost. Bugarska poseduje 213.518 bitkoina, Ukrajina 46.351, Finska 1.981, a El Salvador, u vreme pisanja ovog članka, 1.220.

Čak i u zemljama u kojima vlade ne vode povoljnu politiku prema usvajanju Bitcoina, visoki nivoi usvajanja od strane građana mogu prisiliti vladu da to učini. Nigerija i Turska su dva glavna primera. Grassroots građansko usvajanje (maloprodaja) uzima maha u zemljama širom sveta. U 2020. godini, prema globalnom istraživanju Statista, 32% građana u Nigeriji, 21% u Vjetnamu, 20% na Filipinima i 16% u Turskoj i Peruu navelo je da su koristili ili posedovali “kriptovalute”.

Takođe se dešava i korporativna akumulacija. Od juna 2021., 34 javna preduzeća zajedno drže preko 213.000 bitcoina. MicroStrategy i Tesla su najveći. Većina kompanija koje su usvojile bitcoin učinile su to u poslednjih 18 meseci.

Google se udružio s Bakkt-om kako bi pružio rešenja za plaćanje Bitcoinom. Twitter je omogućio napojnicu putem Bitcoin Lightning mreže. Bitcoin ima sposobnost da bude matična valuta interneta, kao što je to predvideo Milton Friedman 1999. godine.

Jedan od najistaknutijih američkih fondova za ulaganja u nekretnine (REITS), SL Green Realty Corp. (NYC Office REIT), zaronio je prste u bitcoin sa ulaganjem od 10 miliona dolara u bitcoin fond. Banke su još jedan korporativni sektor koji aktivno prihvata bitcoin nakon što je godinama pokušavao ignorisati imovinu i boriti se protiv nje. Banke zarađuju svoj novac dajući na zajam svoju imovinu. Commonwealth Bank of Australia je omogućila 6 miliona svojih klijenata da kupe bitcoin. Banke moraju odlučiti da usvoje bitcoin ili rizikuju da postanu nevažne.

Penzioni fondovi i osiguravajuća društva takođe počinju da postaju izloženi bitkoinu. Fond za pomoć vatrogascima Hjustona (HFRRF) u partnerstvu sa NYDIG kupio je 25 miliona dolara u bitkoinima (i eteru) u oktobru 2021. MassMutual je takođe kupio 100 miliona dolara u bitkoinima u decembru 2020.

Razlog zašto su penzioni fondovi i osiguranje privučeni bitkoinima je taj što moraju da sačuvaju svoju monetarnu energiju (kupovnu moć) za budućnost. Sa nivoima inflacije na najvišim decenijama, gotovinska štednja (u fijatu) se devalvira. Ovi fondovi su prinuđeni da preuzimaju rizičnija ulaganja u potrazi za većim prinosima, kako bi zadržali svoju kupovnu moć koja se devalvira inflacijom.

Držanje bitcoina je jednostavnije, jer bitcoin omogućava mogućnost štednje zbog svoje deflatorne prirode.

Usvajanje je poraslo do nivoa zasićenja (u smislu obima i raznolikosti) što čini budući bitcoin standard za svet neizbežnim.

Paul Tudor Jones to najbolje objašnjava,

“Bitcoin ima ogroman kontingent zaista, pametnih sofisticiranih ljudi koji veruju u njega… Imate ovu grupu, koja je inače okupljena širom sveta, koja je posvećena tome da Bitcoin uspe da postane uobičajeno skladište vrednosti i transakcija za pokretanje.”

Možda bi imalo smisla nabaviti nešto, u slučaju da stopa usvajanja nastavi da se ubrzava.

Nulta Tačka/Bitcoin Magazin