Sve vesti Svet

Nekoliko saveznih država SAD u toku noći zabranilo ABORTUS! Odluka automatski stupila na snagu

Nekoliko saveznih država SAD u toku noći zabranilo ABORTUS! Odluka automatski stupila na snagu

Sada kada je Vrhovni sud dao zeleno svetlo zakonodavcima za zabranu abortusa , nekoliko država, od kojih većinu predvode republikanci, preduzelo je brze korake da to učine. U najmanje sedam država, državni zvaničnici kažu da se sada mogu primeniti zabrane abortusa.

Tri države – Kentaki, Luizijana i Južna Dakota – imaju takozvane “brze zabrane” koje su automatski stupile na snagu kada je Vrhovni sud u petak poništio presudu Roe protiv Wadea , presudu iz 1973. kojom je utvrđeno ustavno pravo na abortus.

Deset drugih država ima zabrane pokretača sa mehanizmima implementacije koji se javljaju nakon određenog perioda ili nakon koraka koji je preduzeo državni organ.

Među državama zabrane u toj kategoriji, Missouri je već napravio korak potreban za implementaciju svoje zabrane abortusa, a državni tužilac Eric Schmitt je u petak objavio da je preduzeo korak certifikacije predviđen zakonom Missourija.

Oklahoma, koja je nedavno donela zakon o zabrani većine abortusa, takođe je poduzela korak da implementira svoju zabranu pokretača, prema uredu državnog tužioca. Državni tužilac Arkanzasa Leslie Rutledge takođe je potvrdio državnu zabranu pokretanja, omogućivši da ona stupi na snagu u petak, objavio je guverner Asa Hutchinson.

U Teksasu, gde se zabrana okidača treba primeniti 30. dana nakon što Vrhovni sud donese svoju presudu (sudski potez koji će se dogoditi u narednim nedejama), državni tužilac Ken Paxton najavio je da bi lokalni tužioci sada mogli početi sprovoditi zabranu pobačaja koju je država donela pre presude Roe.

Verovatno će širom SAD, državni parlamenti uskoro ponovo biti pozvani na zasedanje kako bi usvojili stroge zakone o pobačaju koji do juče nisu bili mogući uprkos već najavljenim nasilnim protestima koje organizuje ekstremna levica, Antifa i druge ekstremističke grupe koje se protive ovakvoj odluci.

NultaTačka