Sve vesti Svet

Nemac salutirao nacističkim pozdravom izraelskim sportistima

Nemac salutirao nacističkim pozdravom izraelskim sportistima

Policija je uhapsila nemačkog čuvara pošto je nacističkim pozdravom salutirao ispred grupe izraelskih sportista, koja je obišla spomenik žrtvama masakra na Olimpijadi u Minhenu 1972. godine, saopštila je danas policija.

Šesnaest izraelskih sportista, učesnika evropskog atletskog prvenstva, bili su u utorak u Olimpijskom parku u Minhenu kada se to desilo, navedeno je u policijskom saopštenju, preneo je Frans pres.

Jedan od četiri prisutna čuvara primećen je oko 19.20 sati kako salutira nacionalsocijalističkim pozdravom, zabranjenim Hitlerovim pozdravom.

Policija je odmah uhapsila 19-godišnjaka iz Berlina i zabranjen mu je dalji pristup prvenstvu.

Izraelski sportisti, međutim, nisu ni uočili taj gest, rekla je policija.

Čuvar je uhapšen u osetljivo vreme kada je Minhen domaćin šampionata Evrope u atletici, uoči 50-godišnjice masakra na Olimpijadi u kojem je ubijeno 11 Izraelaca.

Osam naoružanih ljudi se 5. septembra 1972. godine ubacilo u Olimpijsko selo i ušlo u stan izraelskog tima, ubilo dvojicu sportista, a devet odvelo kao taoce, preteći da će ih ubiti ako Izrael ne oslobodi 232 palestinska zatvorenika.

Evropska komisija slikovito izvređala stanovnike na prostoru bivše Jugoslavije

Policija Zapadne Nemačke organizovala je operaciju spasavanja koja nije uspela i svi taoci su poginuli.

Ubijen je i jedan nemački policajac i pet pripadnika palestinske ekstremističke organizacije „Crni septembar“ koji su oteli sportiste.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je u međuvremenu još više doprineo napetosti kada u utorak, tokom posete Berlinu, nije osudio masakr, već je umesto toga uporedio zločine počinjene nad Palestincima sa holokaustom.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kancelarom Nemačke Olafom Šolcom Abas je upitan da li bi se izvinio za masakr.

Abas nije odgovorio direktno već je to uporedio sa situacijom na palestinskim teritorijama optuživši Izrael za „50 masakra, 50 holokausta“ protiv Palestinaca od 1947.

Danas je povukao izjavu koja je izazvala oštre međunarodne kritike i saopšteno je da je Abas samo nameravao da istakne izraelske zločine, preneli su izraelski mediji.

MARIO ZNA i ALEKSANDAR PETROVIĆ- Vučić je u PANICI- Peticija protiv EVRO PRAJDA je USPELA

Nulta Tačka/Mediji