Svet Tehnologija

NEMAČKA DEMOKRATIJA!? Traže da aplikacija TELEGRAM dozvoli pristup policiji i službama ali i da plati kaznu

NEMAČKA DEMOKRATIJA!? Traže da aplikacija TELEGRAM dozvoli pristup policiji i službama ali i da plati kaznu

Kako saznajemo od dobro obaveštenih izvora iz Nemačke, njihovo ministarstvo pravde navodno zahteva da se aplikacija za razmenu poruka Telegram “otvori” za sprovođenje zakona i plati višemilionsku kaznu. Ova informacija dolazi nakon što je nemačka elitna jedinica raspuštena zbog učestvovanja u grupnim razgovorima ekstermističkih grupa koje koriste ovu aplikaciju.

Svakog meseca više od 500 miliona vlasnika pametnih telefona koji vode računa o svojoj privatnosti i sigurnosti instalira Telegram. Aplikacija šifrira sve razgovore i pozive, a rođeni Rus, Pavel Durov, nije prihvatio cenzuru ili saradnju sa policijom koju imaju njegovi konkurenti iz Silicijumske doline, Facebook/WhatsApp Mark Cukerberg i Twitter Džeka Džeksija.

VEČERAS UŽIVO SA MARIO ZNA OD 20H! OVO SE NE PROPUŠTA

Uprkos izveštajima o trgovini drogom, kriminalu i širenju “dezinformacija” na Telegramu, Durov je ostao dosledan i nastavio je za zabranama vlastima koje i dalje ne mogu da pristupe podacima korisnika ove aplikacije. Privatnost je najvažnija prodajna tačka kompanije. “Do danas smo otkrili 0 bajtova korisničkih podataka trećim stranama, uključujući vlade”, stoji u izjavi na web stranici Telegrama.

Međutim, nemačka vlada nije zadovoljna ovim aranžmanom. U članko koji je profilisao Durova, Der Špigel otkrio je u petak da nemačko ministarstvo pravosuđa zahteva da se platforma “učini dostupnom vlastima… hitno izbrišite krinimalni sadržaj i… aktivno prosleđujte korisničke podatke agencijama”.

Nemački zakon o proveri mreža zahteva od Facebook-a, Youtubea i Twittera da izbrišu sav ilegalan ili štetan sadžaj koji im se prijavi. Taj se zakon pre nije odnosio na Telegram ali Ministarstvo danas želi da se to “uskladi”.

OVO je možda krucijalni dokaz! Trener DANSKE fudbalske reprezentacije pre turnira pozvao da sve svi timovi vakcinišu!

Povrh toga, Federalna kancelarija za pravosuđe koja deluje pod pokroviteljstvom ministarstva istražuje Telegram. Kako Nulta Tačka saznaje ova kompanija bi mogla biti kažnjena sa 55 miliona eura.

Sve ovo počelo je nakon što su vlasti u Frankfurtu raspustile elitnu policijsku jedinicu. Komanda za specijalne operacije poznata kao SEK raspuštena je nakon što je oko 20 pripadnika snaga koristilo aplikaciju za razmenu poruka ektremističkog sadržaja, uključujući slike Adolfa Hitlera i svastike koji su u Nemačkoj zabranjeni.

Telegram je za sada jedna od malog broja sigurnih aplikacija koje postoje na tržištu a broj korisnika se svakodnevno povećava. Jedna od najvećih grupa u Srbiji i regionu svakako jeste “Antikrizni ŠTAB- Mario ZNA” koja broji oko 4000 članova.

INTEVJU IZ BUNKERA SA IVICOM BOŽIĆEM!