Sve vesti Svet

NEMAČKA HITNO USVOJILA NOVE MERE: BEZ KOVID “AUSVAJSA” NI NA POSAO!

Nemački zakonodavci odobrili su danas nove mere za suzbijanje rekordnog broja infekcija virusom korona, nakon što je direktor nemačke agencije za kontrolu bolesti upozorio da bi se zemlja mogla suočiti sa „zaista užasnim Božićem“.

Uprkos visokoj stopi vakcinacije ova zemlja se odlučila da produbi segregaciju nad sopstvenim građanima bez da opravda svoj neuspeh u borbi protiv COVID-a 19.

Među novim merama je i zahtev zaposlenima da dokažu da su vakcinisani, oporavljeni od kovida 19 ili da su bili negativni na testu na virus, kako bi mogli da pristupe radnom mestu.

Mere su usvojene u Bundestagu, donjem domu nemačkog parlamenta, glasovima socijaldemokrata, Zelenih i Slobodnih demokrata, prenosi agencija AP, podsećajući da ove tri stranke trenutno pregovaraju o formiranju nove vlade.

Nove mere treba da odobri i gornji dom nemačkog parlamenta, Bundesrat.

Nemačka agencija za kontrolu bolesti „Institut Robert Koh“ prijavila je 65.371 novih dnevnih slučajeva, čime je oboren prethodni 24-časovni rekord i nastavljen je uzlazni trend na koji su stručnjaci upozoravali nedeljama.

„Trenutno idemo ka ozbiljnoj vanrednoj situaciji. Imaćemo zaista užasan Božić ako sada ne preduzmemo kontramere“, poručio je direktor instituta Lotar Viler tokom onlajn debate.

On je rekao da Nemačka treba da poveća stopu vakcinacije na znatno iznad 75 odsto, sa sadašnjih 67,7 odsto.

Neki regioni u Nemačkoj imaju stopu vakcinacije koja dostiže tek 57,6 odsto.

Viler je pozvao na zatvaranje klubova i barova, obustavu velikih događaja i da se pristup mnogim delovima javnog života ograniči na one sa vakcinom ili sertifikatima o oporavku od kovida.

Upozorio je i da se bolnice širom Nemačke bore da pronađu krevete za pacijente sa kovidom 19 i one sa drugim bolestima.

NultaTačka/Sputnik