Sve vesti Svet

Nemačka i Francuska “pronašle način” kako da pobede u ratu protiv Rusije- Koristiće TikTokere i Jutjubere

Nemačka i Francuska "pronašle način" kako da pobede u ratu protiv Rusije- Koristiće TikTokere i Jutjubere

Eskalacija osmogodišnje bezbednosne krize u Ukrajini u požar velikih razmera između Kijeva i Moskve praćena je pokušajima zapadnih nacija da cenzurišu ruske medije na stranom jeziku kao što su Sputnjik i RT, i istovremeno povećavajući korišćenje trolova, veštačke inteligencije i algoritama društvenih medija za ciljanje običnih Rusa.

Francuske i nemačke vlasti su navodno pripremile dokument za diskusiju u kome predlažu načine za borbu protiv ruske „propagande“ unutar zemlje i za “zaoblaženje” cenzure korišćenjem lokalnih TikTokera, Jutjubera, Telegram kanala, Fejsbuka i VKontaktea za širenje „kurseva medijske pismenosti“ koje finansira Zapad.

Rad, koji je Bloomberg video i pod naslovom „Odbrana međunarodnog poretka u doba sistemskog rivalstva: odnosi EU i Rusije“, navodno poziva Evropsku uniju da traži „kreativne načine“ za širenje „nezavisnih informacija“ među masama na internetu.

Francusko-nemački dokument, koji je prosleđen zvaničnicima uoči sastanka ministara spoljnih poslova EU u utorak i sredu, takođe predlaže „tehničke mere protiv ruske cenzure“ preko takozvanog „Čvorišta za zaobilaženje internet cenzure“.

Bloomberg ne daje nikakve dodatne detalje o predloženom čvorištu ili kako bi ono funkcionisalo. Bilo bi informativno znati da li bi to omogućilo stanovnicima EU da slobodno čitaju ruske novinske veb stranice kao što je Sputnjik – koji su početkom marta zabranjeni širom bloka zbog pružanja „verboten“ alternativnih perspektiva o sukobu u Ukrajini i drugim temama.

Dokument se takođe dotiče rastućih poziva među nekim članicama EU da se ruskim građanima zabrani poseta bloku, ukazujući na ono što se naziva „transformaciona moć doživljavanja života u demokratskim sistemima iz prve ruke“. Dokument osporava ideju zabrane viza, naglašavajući potrebu da se „spreči da se nahrani ruski narativ i pokrene nenamerno okupljanje oko efekata zastave i/ili otuđenje budućih generacija“ Rusa.

RUSIJA i projekat COVID 19- Moskva ne odstupa od korona histerije sa svojom NAZALNOM Sputnik vakcinom

Kada se detaljnije pogleda, navedeni cilj francusko-nemačkog rada da Rusima pruži alternativne izvore informacija i alate za zaobilaženje cenzure u najboljem slučaju izgleda sumnjivo, jer obični Rusi zadržavaju pristup Jutjubu i svom političkom sadržaju (i pro- i antivladinom, plus ukrajinski mediji). Twitter, Facebook i Instagram i dalje koriste mnogi mlađi Rusi uprkos blokadama putem alata kao što su VPN. Istovremeno, za razliku od Gugla, koji je nedavno optužen da masovno cenzuriše i koriguje svoje rezultate pretrage, ruski Yandex je uspeo da zadrži više organskih i uravnoteženih rezultata pretrage, posebno na engleskom.

Predlog Francuske i Nemačke da se pojača informacioni rat sa Rusijom oko Ukrajine dolazi u pozadini sve većeg broja zabrinjavajućih članaka u zapadnim medijima o tome kako Rusija „osvaja“ srca i umove na internetu, bez obzira na direktnu cenzuru zapadnih vlada i društvenih medija i pokušaja divova da filtriraju ono što ljudi mogu da vide i pročitaju.

Prošle nedelje, analitička firma za sajber bezbednost Terilogy Worx sa sedištem u Tokiju, otkrila je da su proruski heštegovi i postovi počeli da nadmašuju pro-ukrajinske na Tviteru od kraja maja pa nadalje, pošto je interesovanje zapadne javnosti za ukrajinski sukob počelo da jenjava, a ruski mediji počeli su da probijaju blokadu o situaciji na terenu.

Nove mere, nova agenda a isti igrači- Večeras od 20:30h, Mario Zna UŽIVO otkriva sve zabranjene vesti (VIDEO)

Nulta Tačka/SputnikNews