Sve vesti Svet

Nemačka ima zalihe gasa do kasnog leta, suočava se sa krizom bez presedana

Nemačka ima zalihe gasa do kasnog leta, suočava se sa krizom bez presedana

Šef nemačke federalne mrežne agencije Klaus Miler saopštio je da Nemačka, u slučaju potpunog prekida isporuke ruskog gasa, ima zalihe do kasnog leta ili rane jeseni.

– Postoje tri parametra koja mogu da spreče gasnu krizu – ako uspemo da smanjimo potrošnju, ako uspemo da dobijemo više gasa i ako uspemo da napunimo rezervoare – objasnio je on u intervjuu nemačkom listu Cajt.

On je pozvao građane da samoinicijativno smanje potrošnju gasa, jer bi u suprotnom u skorije vreme mogle da budu uvedene restrikcije.

– Privatna potrošnja je i dalje previsoka, ali kriza još nije održana u ovom sektoru – rekao je on.

Razmatraju se i nekonvencionalni koraci za uštedu gasa, a na meti su prve saune i veliki jednosobni stanovi.

– Mislim da stalno zagrevanje sauna i jednosobnih stanova ubuduće ne bi bilo opravdano – rekao je on. Podsetimo, u Nemačkoj trenutno postoji medijski pritisak na vladu da uvede embargo na rusku naftu i gas.

Kako je objasnio dopisnik Večernjeg lista Tomislav Krasnec, Vlada i dalje stoji po strani i ne donosi ishitrene odluke, a tome se nedavno usprotivio i kancelar Olaf Šolc, rekavši da bi Nemačku mogla pogoditi duboka recesija sa ogromnim gubitkom radnih mesta. S druge strane, lider nemačkog hemijskog giganta BASF upozorio je da se najveća evropska privreda suočava sa krizom bez presedana ako potpuno prekine trgovinu sa Rusijom ili zabrani uvoz ruskog gasa i nafte.

Nulta Tačka/SrbinInfo