Sve vesti Svet

Nemačka Ministarka upozorava na “BRUTALNU GLAD” i optužuje Rusiju za skok cena hrane

Nemačka Ministarka upozorava na "BRUTALNU GLAD" i optužuje Rusiju za skok cena hrane

Skok cene hrane u svetu rezultat su toga što je Rusija sledila hibridnu ratnu strategiju, izjavila je nemačka ministarka spoljnih poslova Annalena Berbok u subotu nakon sastanka G7. Međutim, Moskva je uzvratila okrivljujući sankcije Zapada za porast cena.

“Rusija je donela svesnu odluku da rat protiv Ukrajine pretvori u ‘rat žitarica'”, rekla je nemačka ministarka. To, tvrdi ona, sada pogađa širok spektar država, a posebno Afriku.

“Postoji pretnja od brutalne gladi” , rekla je.

“Ne smemo biti naivni u vezi ovoga”, upozorila je Berbok. “To nije kolateralna šteta, to je savršeno smišljen instrument u hibridnom ratu koji se trenutno vodi.”

Ona je rekla da zemlje G7 žele da traže alternativne načine isporuke žita iz Ukrajine u svet.

Pravoslavno PROROČANSTVO- Tehnokratske ideje su osuđene na PROPAST

Ranije ove sedmice, američki Stejt Department je tvitovao: “Dok je Ukrajina izvozila i do pet miliona tona žitarica mesečno, isporuke su gotovo zaustavljene zbog blokade ukrajinskih luka od strane Kremlja.” Vašington je tvrdio da takve akcije dovode “milione u opasnost od gladi”.

Ukrajina trenutno nije u mogućnosti da izvozi oko 90 miliona tona poljoprivrednih proizvoda, jer je Rusija blokirala ukrajinske luke, rekao je ukrajinski premijer Denys Shmygal za RBC-Ukrajina. Zemlja proizvodi značajan udeo svetske hrane – oko 27% semena suncokreta, 5% ječma, 3% pšenice i uljane repice i 2% kukuruza.

Rusija je najveći izvoznik pšenice na svetu. Iako ima mogućnost izvoza žitarica, suočava se i sa problemima zbog sankcija.

Odgovarajući na komentare nemačke ministarke spoljnih poslova, Moskva je optužila Zapad da je uzrokovao skok cena hrane.

“Cene rastu zbog sankcija koje je uveo kolektivni Zapad pod pritiskom Sjedinjenih Država. Ovo je ako govorimo o direktnom razlogu. Nerazumevanje ovoga znak je ili gluposti ili namernog obmanjivanja javnosti”, napisala je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na svom Telegram kanalu.

Prema rečima diplomate, kolaps ukrajinske državnosti je takođe delo Zapada. “Gospođa. U to su uključeni i Berbokini prethodnici, koji su se ne samo mešali u situaciju u ovoj zemlji, već su ručno krojili unutrašnju i spoljnu politiku Ukrajine” , napisala je ona.

NultaTačka/RT