Sve vesti Svet

Nemačka se suočava sa velikim brojem HITLEROVIH obožavatelja unutar policije i vojske- Istraga u toku

Nemačka se suočava sa velikim brojem HITLEROVIH obožavatelja unutar policije i vojske- Istraga u toku

Istraga nemačke vlade otkrila je da više od 300 pripadnika sigurnosnih agencija te zemlje ima veze sa “desničarskim” ekstremizmom, uključujući oficire za koje je utvrđeno da su se pridružili skandiranju “Heil Hitler” i nacističkim pozdravima.

“Nećemo dozvoliti da našu demokratsku ustavnu državu sabotiraju iznutra desničarski ekstremisti”, rekla je ministarka unutrašnjih poslova Nancy Faeser u saopštenju u petak. “Svaki slučaj ekstremizma mora imati jasne posledice.” Dodala je da će Berlin iscrpiti sve trenutne zakonske opcije za obračun s ekstremistima u državnim sigurnosnim redovima, te da će predložiti zakon koji će pomoći „bržem uklanjanju neprijatelja ustava iz javnih službi“.

Istraga je ispitala 860 sumnjivih slučajeva ekstremističkog ponašanja još od jula 2018. godine i otkrila “konkretne dokaze” protiv 327 službenika sigurnosnih službi na saveznom i državnom nivou. Nemačka vojna obaveštajna služba (MAD) ima najviše prestupnika, sa 83 službenika za koje je utvrđeno da su bili uključeni u aktivnosti “protiv slobodnog demokratskog osnovnog poretka”, navodi se u izveštaju. Na drugom mestu je federalna policija sa 18 zaposlenih.

Ministarstvo unutrašnjih poslova identifikovalo je 138 ekstremista koji rade u federalnim agencijama i 189 na državnom nivou. Više od 640.000 ljudi radi u nemačkim službama sigurnosti.

“Svaki od ovih slučajeva je jedan previše”, rekao je Faeser novinarima, dodajući da je preduzeto više od 500 disciplinskih mera protiv radnika obezbjeđenja koji imaju potvrđene veze s ekstremizmom.

Izveštaj od petka dolazi skoro dve godine nakon što je prva nemačka nacionalna studija krajnje desnog ekstremizma u sigurnosnim agencijama te zemlje otkrila stotine slučajeva navodnog nedoličnog ponašanja u koje su umešani vojnici, policajci i drugi zvaničnici. Iako je broj slučajeva bio mali u odnosu na veličinu nemačke sigurnosne radne snage, autori izveštaja iz 2020. godine su priznali da se „u osnovi može pretpostaviti da postoji i mračno polje“ neotkrivenih ekstremista.

Mnogi slučajevi uključivali su deljenje ekstremističkih simbola ili slika, kao što su kukasti krst. Najnovija revizija otkrila je „raznolik“ niz aktivnosti, kao što je pridruživanje ekstremističkim grupama za ćaskanje, širenje ekstremističke propagande i iznošenje „politički motivisanih uvreda“. Neki zaposleni su osumnjičeni da su članovi pokreta “Reichsburger” , koji negira legitimitet moderne nemačke države.

Zabrinutost zbog ekstremizma unutar nemačkih sigurnosnih redova porasla je poslednjih godina, usred niza slučajeva visokog profila u koje su uključeni policajci i pripadnici vojske. Ti slučajevi uključivali su krivično gonjenje vojnog oficira koji je optužen da je planirao teroristički napad u kojem bi se predstavljao kao sirijski izbeglica.

NultaTačka