Sve vesti Svet

Nemačka uvodi moratorijum na prijem izbeglica iz Ukrajine

Nemačka uvodi moratorijum na prijem izbeglica iz Ukrajine

Sve više pojedinačnih opština, okruga, pa čak i čitavih regiona u Nemačkoj uvodi moratorijum na prijem izbeglica iz Ukrajine, navodi Zidojče cajtung.

Odbijaju da prijave izbegla lica jer su prešli cenzus onih koji mogu da prime socijalnu pomoć.

Lokalne vlasti ovaj korak objašnjavaju potrebom da se škole, vrtići i bolnice zaštite od zagušenja, navodi nemački list.

U pokrajini Brandenburg već su “čvrsto zatvoreni”. Slična situacija je i u Saksoniji, gde je već premašen maksimalan broj ljudi koji mogu da prime socijalnu pomoć.

Sve više regiona u zemlji najavljuje da više ne mogu da registruju izbeglice.

Naprimer, Bavarska, koja je primila veliki broj Ukrajinaca u prvim mesecima nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini 24.februara, sada ih samo preusmerava na druge zemlje. Dozvoljeni „prag“ prijema izbeglica je premašen za 15%.

Vakcine protiv kovida ubijaju jednu osobu na svakih 800 starijih od 60 godina i treba ih odmah povući, kaže vodeći naučnik

Situacija je takva da čim izbegli Ukrajinac počne da prima socijalnu pomoć, on biva raspoređen u određeni region i zabranjeno mu je da ga napušta. Odnosno, ako Ukrajinac, naprimer, nađe stan u Berlinu i tamo se registruje, više neće moći da se preseli u Brandenburg.

Zemljišta, okruzi ili opštine koje su uvele moratorijum takav korak objašnjavaju prvenstveno potrebom zaštite lokalnih škola, vrtića, kao i zdravstvenih i državnih institucija.

Saksonija, koja se graniči sa Poljskom, već je primila 4.600 izbeglica više od dozvoljene norme. Sada samo oni koji imaju roditelje, decu, sestre ili braću koji žive u zemlji mogu da dođu tamo.

A takva pravila već važe na mnogim mestima.

Inače, tetka se više ne smatra članom porodice.

Nulta Tačka/Novosti