Sve vesti Svet

NEMAČKA VLADA JE ZABRINUTA ZBOG MASOVNIH PROTESTA PROTIV COVID MERA

NEMAČKA VLADA JE ZABRINUTA ZBOG MASOVNIH PROTESTA PROTIV COVID MERA

Nemačka vlada je ozbiljno „zabrinuta“ zbog ogromnog broja protesta poslednjih nedelja protiv ograničenja usled COVID-a, koji su najrasprostranjeniji u istoriji zemlje.

Uticajni nemački list Die Welt otkriva da su istog dana protesti održani na više od 1.000 lokacija širom zemlje.

„Vlada je zabrinuta zbog decentralizovanih akcija“, izveštavaju novine, a jedan izvor je nazvao „ogromnu masovnost“ demonstracija „depresivnom“.

„Nikada ranije u istoriji Savezne Republike nije bilo demonstracija koje su bile rasprostranjenije nego u poslednjih nekoliko nedelja“, navodi se u izveštaju, a vlada je brojala 1.046 odvojenih protesta u kojima je učestvovalo oko 188.000 učesnika.

Umesto da takve događaje opisuju kao „depresivne“, pomislili biste da bi vlasti u Nemačkoj možda razmišljale o tome da saslušaju volju svog naroda.

NEMAČKA VLADA ZAHTEVA OD BIG TECH-a UKIDANJE TELEGRAMA I DRUGIH SLOBODNIH APLIKACIJA

Skandal u Hamburgu gde je gradonačelnik lažno tvrdio da nevakcinisani predstavljaju 95 odsto slučajeva COVID-a nije učinio ništa da povrati poverenje.

Istraga Senata je pokazala da je stvarni broj 14,3%.

Nemačka još uvek napreduje sa planovima da vakcina protiv COVID-a bude obavezna, a parlamentarna debata o tom pitanju planirana je za sledeću nedelju.

Prošle godine, glavni urednik nemačkog uticajnog lista Bild izvinio se zbog podsticanja straha i panike u izveštavanju o COVID-u, posebno deci kojoj je rečeno „da će ubiti svoju baku“.

Kao što smo ranije istakli, Češka je odustala od planova da vakcina protiv COVID-a bude obavezna za neke grupe nakon brojnih velikih protesta u Pragu.

Opšta slika širom kontinenta je da se ograničenja postepeno ukidaju kao odgovor na to što se Omikron pokazao blagim, iako zemlje poput Austrije i dalje planiraju da vakcinu učine obaveznom.

Nulta Tačka/SummitNews