Srbija Sve vesti

Nemanja Matić udario na NATO i očitao lekciju Zapadu: Sve su mi uništili, odrastao sam sa strahom

Nemanja Matić udario na NATO i očitao lekciju Zapadu: Sve su mi uništili, odrastao sam sa strahom

Nekadašnji reprezentativac Srbije, veliki filantrop i nova akvizicija Rome, Nemanja Matić, dao je veliki intervju, u kome se između ostalog dotakao i NATO bombardovanja Jugoslavije 1999.

Srpski fudbaler igrao je prethodnih osam godina u Engleskoj, noseći dresove tamošnjih velikana, Čelsija i Mančester junajted, međutim ovog leta odlučio je da krene putem nove destinacije i preseli se u sunčanu Italiju.

Matić je krenuo za svojim omiljenim trenerom Žozeom Murinjom, koji ga je doveo u Romu, a čini se da će baš kod “vučice” imati više prostora da igra, nego što bi to bilo iduće sezone kod Erika ten Haga.

On je u velikom intervju za italijanski “Mesađero” pričao o svojoj karijeri, stavovima, ali još jednom istakao koliki je patriota i koliko voli svoju zemlju.

Italijane je zanimalo da im pojasni zašto je prestao da nosi cvet maka koji je bio simbol stradanja i sećanja na žrtve u Prvom svetskom ratu.

– Nosio sam ‘popi’ godinama, ali onda je britanska vlada odlučila da je taj simbol koristi za odavanje počasti svim vojnicima koji su poginuli u ratovima u kojima je zemlja učestvovala. Uključujući i bombardovanje Srbije tokom 1999. godine – ispričao je nekadašnji reprezentativac Srbije.

– Od tog trenutka sam prestao. Nisam mogao da na sebe stavim nešto što je uništilo moj dom, moje ljude, ubilo na hiljade nevinih. Kao da ja ubijem rodbinu i neko je natera da stavi moju sliku na noćni stočić.

Matić je izjavio da je NATO agresija na našu zemlju 1999. nešto što nikada u životu neće zaboraviti, a ni oprostiti. Tada je živeo u selu Vrelo, pored grada Uba.

– Bio sam dete, imao sam 11 ili 12 godina. To su slike koje nikada neću zaboraviti. Sve su uništili. Kod kuće smo imali malu baštu i odatle sam gledao bombe kako padaju sa neba. Odrastao sam sa strahom. Na kraju je poginulo 5.000 civila. Naš narod nikada neće moći da zaboravi, ni da oprosti – zaključio je novi fudbaler Rome.

NultaTačka