Sve vesti Svet

Nemci počeli sa obukom Ukrajinaca! Vežbaju sa Bundesverom upotrebu haubica samohotki

Nemci počeli sa obukom Ukrajinaca! Vežbaju sa Bundesverom upotrebu haubica samohotki

Ministarstvo odbrane Nemačke objavilo je početak obuke ukrajinskog vojnog osoblja za upravljanje haubicama Panzerhaubitzen 2000.

-Danas su ukrajinski vojnici počeli obuku na haubicama Panzerhaubitzen 2000, modernom artiljerijskom sistemu. Važno je da je ovo jasan signal naše solidarnosti. Ali kroz ovu obuku i kroz snabdevanje, Nemačka neće postati učesnik u ratu“, Napisalo je Ministarstvo odbrane na Tviteru.

Agencija je pojasnila da obučava 18 borbenih posada. U programu učestvuje i Holandija.

Ranije je nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht rekla da će Berlin isporučiti Ukrajini sedam haubica Panzerhaubitzen 2000. Prema njenim rečima, obuka traje oko 40 dana, ali može da se završi i brže.

Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin nazvao je njen cilj „zaštitom ljudi koji su bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane režima u Kijevu osam godina“.

Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

MARIO ZNA i dr ALEKSANDAR LJUBIĆ- Da li mislite da su novi slučajevi HIV-a i HEPATITISA slučajnost?

Nulta Tačka/Novosti