Sve vesti Svet

Nensi Pelosi provocira Peking više od 30 godina- 1991 je razvila transparent na mestu masakra kineskih studenata

Nensi Pelosi provocira Peking više od 30 godina- 1991 je razvila transparent na mestu masakra kineskih studenata

Pre trideset i jednu godinu, relativno nova kongresmenka iz Kalifornije iznenadila je kineske vlasti kada je na trgu Tjenanmen u Pekingu razvila transparent posvećen prodemokratskim studentskim aktivistima koji su tamo masakrirani.

Sada je predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi doputovala na Tajvan tokom turneje po azijskim zemljama, još jednom prkoseći Pekingu u trenutku izuzetne napetosti između SAD i Kine – ali i stvarajući mnoštvo problema za Džoa Bajdena.

Dugoočekivanom diplomatskom posetom Pelosi završava spoljnopolitičku karijeru definisanu nečim što ona smatra nepokolebljivom odbranom ljudskih prava i demokratskih vrednosti u inostranstvu. To je stav, izoštren decenijama u Kongresu, koji ju je učinio metom kritika u Pekingu i, povremeno, dovodio u sukob sa liderima obe stranke u Vašingtonu.

Poseta predsednika Predstavničkog doma, drugog u predsedničkoj liniji sukcesije, učinila bi Pelosi najvišim američkim zvaničnikom koji je posetio samoupravno ostrvo u poslednjih četvrt veka. Kina, koja tvrdi da je Tajvan sopstvena provincija, zapretila je neodređenim posledicama za SAD ako Pelosi ode na put.

Globalne odgovornosti
Pelosi je tada odbila da potvrdi posetu, navodeći bezbednosne razloge. Ali dolazak u Tajpej se dogodio. Fejnenšel Tajms je izvestio da je Pelosi trebalo da otputuje na Tajvan u aprilu, ali je bila pozitivna na kovid i odložila put za danas.

Počinje ŽURKA- Ovo su dokazi koje GLOBALISTI i njihovi PULENI ne mogu da obore

Upitana nedavno o njenom interesovanju za putovanje na Tajvan, 82-godišnja poslanica je klimnula glavom na svoje predstavljanje San Franciska, gde je otprilike svaki treći stanovnik azijskog porekla.

Imamo globalne odgovornosti, bilo da su u pitanju tri stvari, uvek kažem: bezbednost, ekonomija i upravljanje – rekla je ona novinarima na svojoj konferenciji za novinare prošle nedelje.

Photos: Nancy Pelosi's history standing up to China

Vojna reakcija Kine
Oštra upozorenja iz Pekinga, koja impliciraju da bi poseta mogla da izazove vojnu reakciju Kine, dovela su Vašington u visoku pripravnost. Američka vojska je izvršila pripreme da zaštiti Pelosi tokom posete, dok se zvaničnici trude da protumače zveckanje sabljom u Pekingu.

Postoje i ozbiljni domaći rizici, jer se Pelosijeva stranka suočava sa teškim ponovnim izborom u novembru, a Bajden očajnički želi da stvori pozitivne naslove o svojoj ekonomskoj agendi – a ne o stranim problemima.

Odvraćanje pažnje
Republikanci pozivaju Pelosi da ode i spremni su da optuže demokrate da se povinuju Pekingu ako ona to ne učini. Fokus na putovanju Pelosi, tokom jesenje pauze Predstavničkog doma, takođe preti da odvrati pažnju od skandala i kriminala upletenog u sam vrh demokratske stranke.

Bajden se sprema da potpiše nacrt zakona kojim bi se potrošile stotine milijardi dolara dizajnirano da SAD da prednost u proizvodnji i tehnologiji u odnosu na Kinu. A iznenađujući dogovor sa demokratskim uzdržavanjem oživeo je Bajdenovu ekonomsku agendu, za koju se mislilo da je osuđena na propast pre samo nekoliko nedelja.

Poslednji govornik koji je predvodio delegaciju na Tajvanu bio je republikanac Njut Gingrič 1997. Pojavljujući se na Foks njuzu, Gingrič je rekao da se nada da će Pelosi doputovati.

Taker Karlson: Džo Bajden je odgovoran za eskalaciju krize u Ukrajini

Kada bude javno, ne možete odustati. Morate da se suprotstavite kineskim komunistima ili će oni to protumačiti kao znak slabosti i postaće još agresivniji – rekao je Grinič.

Najoštriji kritičar Kine
Pelosi je dugo bila jedan od najoštrijih i najotvorenijih kritičara Kine, pozicija koja ju je u prošlosti povezivala sa konzervativcima. Ona se protivila kandidaturi Kine da bude domaćin letnjih Olimpijskih igara 2008. godine i podstakla je SAD da iskoriste svoju ekonomsku moć za poboljšanje ljudskih prava i zaštite rada u Kini. Njeno zalaganje pomoglo je da se obezbedi nadzor nad Kinom kada se pridružila Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

Tokom posete Kini 2009. godine, Pelosi je uručila pismo tadašnjem predsedniku Hu Đintau, zahtevajući oslobađanje političkih zatvorenika.

Pre trideset i jednu godinu Pelosi je bila na trgu Tjenanmen, ali ovoga puta se odlučila na Tajvan, šaljući jasnu poruku Kini.

NultaTačka