Sve vesti Svet

Neom: Saudijska Arabija će izgraditi najveći “pametni grad” na svetu

Neom: Saudijska Arabija će izgraditi najveći pametni grad na svetu

Jednog dana prošlog septembra, u inbox Krisa Hablesa Greja stigla je neobična poruka e-pošte. Autor i samoproglašeni anarhista, feminista i revolucionar, Grej se uklapa tačno u Santa Kruz u Kaliforniji, gde živi. On je opširno pisao o genetskom inženjeringu i neizbežnom nastanku kiborga, prisustvujući protestima u međuvremenu zbog razloga kao što su Black Lives Matter.

Iako je Grej imao neke konsultantske nastupe tokom godina, nikada nije dobio ponudu poput ove. Prvi šok je bio novac: znatno više nego što je zaradio od svih osim jedne od svojih knjiga. Drugi je bio zadatak: istraživanje estetike osnovnih dela naučne fantastike kao što je Blade Runner. Najveće iznenađenje, međutim, bio je krajnji klijent: Mohamed bin Salman, 36-godišnji prestolonaslednik Saudijske Arabije.

MBS, ime pod kojim je poznat u inostranstvu, bio je u ranoj fazi jednog od najvećih i najtežih građevinskih projekata u istoriji, koji uključuje pretvaranje pustinjskog prostranstva veličine Belgije u visokotehnološki grad-region pod nazivom Neom. Počevši sa budžetom od 500 milijardi dolara, MBS opisuje Neom kao eksponat koji će transformisati ekonomiju Saudijske Arabije i poslužiti kao poligon za tehnologije koje bi mogle da uvedu revoluciju u svakodnevni život. I kao što Grejov predloženi zadatak sugeriše, vizija prestolonaslednika nema mnogo sličnosti sa današnjim gradovima. Zaintrigiran, Grej je prihvatio posao. „Ako mogu da budem iskren sa načinom na koji vidim svet, radiću za bilo koga“, kaže on.

Grej se prijavio na vežbu izgradnje grada koja je toliko ambiciozna da je na ivici fantastičnog. Interni Neom „katalog stila“ koji je pregledao Bloomberg Businessweek uključuje liftove koji nekako lete nebom, urbanu svemirsku luku i zgrade u obliku dvostruke spirale, raširenih krila sokola i cveta u cvetanju. Odabrano mesto na krajnjem severozapadu Saudijske Arabije, koje se proteže od suncem obasjane obale Crvenog mora do krševitih planinskih pustara, ima letnje temperature preko 40 stepeni i skoro da nema sveže vode. Ipak, prema MBS-u i njegovim savetnicima, uskoro će biti dom za milione ljudi koji će živeti u skladu sa životnom sredinom, oslanjajući se na postrojenja za desalinizaciju i potpuno obnovljivu električnu mrežu. Oni će imati koristi od najsavremenije infrastrukture i regulatornog sistema koji je izričito dizajniran da podstakne nove ideje – sve dok te ideje ne uključuju osporavanje autoriteta MBS-a. Možda čak ima i pića. Čini se da je Neom jedan od najvećih prioriteta prestolonaslednika, a saudijska država daje ogromna sredstva da to postane stvarnost.

Ipak, pet godina od njegovog razvoja, izvođenje Neoma iz domena naučne fantastike pokazuje se kao ogroman izazov, čak i za skoro apsolutnog vladara sa pristupom suverenom fondu od 620 milijardi dolara. Prema više od 25 sadašnjih i bivših zaposlenih intervjuisanih za ovu priču, kao i na 2.700 stranica internih dokumenata, projekat je opterećen neuspesima, od kojih mnogi proističu iz teškoća implementacije MBS-ovih grandioznih ideja koje se stalno menjaju – i reći princu koji je nadgledao zatvaranje mnogih članova svoje porodice da njegove želje ne mogu biti ispunjene.

Napori da se presele domorodački stanovnici mesta Neom, koji su tu živeli generacijama, bili su turbulentni, jednom prilikom su se pretvorili u pucnjavu. Desetine ključnih zaposlenih su dali otkaz, žaleći se na toksično radno okruženje i kulturu divljeg prekomernog trošenja sa malo rezultata. I usput, Neom je postao nešto kao garancija pune zaposlenosti za međunarodne arhitekte, futuriste, pa čak i holivudske produkcijske dizajnere, od kojih svaki uzima deo naftnog bogatstva Saudijske Arabije u zamenu za posao u koji neki snažno sumnjaju da nikada neće biti urađen. Malo je onih koji su spremni da govore u zapisnik, pozivajući se na sporazume o neotkrivanju podataka ili iz straha od odmazde; najmanje jedan bivši zaposlenik koji je kritikovao projekat zatvoren je u Saudijskoj Arabiji. (Pušten je.)

Bilo bi nepravedno u potpunosti odbaciti Neom kao ludost autokrate. Delovi plana, kao što je postrojenje od 5 milijardi dolara za proizvodnju vodonika za vozila sa gorivnim ćelijama i druge namene, ukorenjeni su u trenutnim ekonomskim realnostima, a izgradnja globalnog čvorišta skoro od nule nije bez presedana u regionu; čak i pre 30 godina, najveći deo Dubaija bio je samo pesak. Otkako je postao de fakto vladar Saudijske Arabije 2017. godine, MBS je pokazao talenat za nametanje dramatičnih promena, ukidajući velike delove verskih ograničenja koja su ograničavala svaki aspekt svakodnevnog života. Žene počinju da rade, a tinejdžeri mogu da plešu na rasprodanim muzičkim festivalima – događajima koji su ranije bili nezamislivi.

Ipak, dosadašnja haotična putanja Neoma sugeriše da MBS-ov urbani san možda nikada neće biti ostvaren. Isto važi i za njegove šire planove za ekonomsku transformaciju. Prema rečima prestolonaslednika, Saudijska Arabija će uskoro biti centar inovacija i preduzetništva, bez korupcije i verskog ekstremizma koji su je dugo kočili. Ali za njegove kritičare, ova obećana budućnost je furnir, sloj tehnološkog sjaja nad jezgrom represije, kleptokratije i – iznad svega – neodređene vladavine jednog čoveka.

„Nisam sam shvatio da je to u najboljem slučaju lažno“, kaže o projektu Endi Virt, američki izvršni direktor ugostiteljstva koji je radio na Neomu 2020. „Potpuno odsustvo vezanosti za stvarnost je ono što je tamo pokazano”.

MARIO ZNA UŽIVO- Kada OVO čujete, znaćete ŠTA NAS ZAISTA ČEKA- Spremite se dobro jer biće VESELO

Nulta Tačka/TechnocracyNews