Sve vesti Svet

Netanjahu je gotov, novu Izraelsku vladu formiraće Novosađanin – Imaju većinu za Knesset

Netanjahu je gotov, novu Izraelsku vladu formiraće Novosađanin - Imaju većinu za Knesset
Yair Lapid i Naftali Bennett sastavili su vladajuću koaliciju za svrgavanje premijera Benjamina Netanyahu-a, samo nekoliko minuta pre nego što je vreme za to i isteklo. Po prvi put u istoriji na vrhu vlasti će biti arapsko-izraelska stranka.

Lapid čiji je otac Toni poreklom iz Novog Sada, koji vodi stranku Yesh Atid, obavestio je predsednika Reuvena Rivlina nešto pre ponoći u sredu da je “uspeo da formira vladu” i da će njegov koalicioni partner Bennett iz Yamine “prvo služiti na mestu premijera”. Lapid će na mesto premijera stupiti nakon dve godine, onako kako dogovor i nalaže.

Kako se sat približavao zakonskom roku za formiranje nove vlade ili suočavanje s još jednim opštim izborima, činilo se da je prelomna tačka bila koalicioni sporazum s Mansourom Abasom iz Ujedinjene Arapske stranke (Ra'am).

Stranka Nova nada Gideona Saara dodala je šestoricu u ovu koaliciju nakon odluke Ra'ama. Lapidova stranka ima 17 stolica. Ukupno je potrebno 61 stolica da bi ova koalcija postala vladajuća većina u Knessetu.

Ovo je prvi put da je arapska stranka ušla u vladajuću koalciju u Izraelu, tačnije ovo je istorijski događaj.

Ako Knesset odobri Lapidovu i Bennettovu tanku koaliciju, zaustaviće se potrebu za još jednim opštim izborima; Izrael je održao četiri u protekle dve godine, a u više navrata ništa nije postignuto putem izbora. Do glasanja bi moglo doći već iduće nedelje, ali trenutni predsedavajući Knesetom iz partije Likud zahteva odlaganje.

Netanyahu, koji je premijer od 2009. godine, pokušao je tehničkim putem da blokira koaliciju između Lapida i Bennetta, ali mu je Utorak snove srušio predsednik Rivlin.

Sam Rivlin će se povući 9. jula, kada mu završava mandat. Bivši šef Laburističke stranke Isaac Herzog izabran je u sredu  sa 87 glasova, pobedivši društvenu aktivistkinju Miriam Peretz.

Lapid, bivši TV voditelj i voditelj vesti, osnovao je Yesh Atida 2012. Sljedeće godine, Netanyahu ga je doveo u vladu jedinstva kao ministra finansija – ali ga je otpustio 2014.

Konzervativac Bennett započeo je svoju političku karijeru 2006. godine kao šef kabineta Netanyahu-a, i zauzimao je niz ministarskih funkcija u vladama pod vođstvom Likuda između 2013. i 2020. – kada ga je na mestu ministra odbrane zamenio Gantz te je Bennet nakon toga prešao u opoziciju.

Nulta Tačka