Sve vesti Svet

“NEVIDLJIVI” BRAT BLIZANAC! NOVA VERZIJA OMIKRONA NIJE VIDLJIVA PCR TESTU

Pisao Elena Vuk

Naučnici kažu da su identifikovali “nevidljivu” verziju Omicron-a koja se ne može razlikovati od drugih varijanti koristeći PCR testove koje službenici javnog zdravlja koriste kako bi stekli brzu sliku o njegovom širenju širom sveta.

Ovo otkriće došlo je nakon što je broj slučajeva originalne varijante Omicron otkrivenih u Velikoj Britaniji porastao za 101 na 437 u jednom danu, a Škotska je najavila povratak radu od kuće.

“Nevidljiva” varijanta ima mnogo zajedničkih mutacija sa standardnim Omicronom, ali joj nedostaje određena genetska promena koja omogućava da se laboratorijski PCR testovi koriste kao grubo i spremno sredstvo za označavanje verovatnih slučajeva.

Varijanta se još uvek otkriva kao koronavirus svim uobičajenim testovima i može se identifikovato kao Omicron varijanta genomskim testiranjem, ali mogući slučajevi nisu označeni rutinskim PCR testovima koji daju brže rezultate.

Istraživači kažu da je prerano znati da li će se novi oblik Omicrona širiti na isti način kao i standardna varijanta Omicrona, ali da je “nevidljiva” verzija genetski različita i stoga se može ponašati drugačije.

Ova “nevidljiva” varijanta je prvi put uočena među genomima virusa Covid-a dostavljenim posljednjih dana iz Južne Afrike, Australije i Kanade, ali se možda već proširila. Među sedam do sada identifikovanih slučajeva, nijedan nije u Velikoj Britaniji.

Podaci JHU CSSE Covid-19 i Our World in Data u 08.39 8. decembra 2021.

Do otkrića je došlo kada je premijer Britanije rekao da se Omicron čini prenosivijim i zvaničnici su priznali da će to imati posledice po njegov uticaj i verovatnoću da će biti potrebna nova ograničenja.

Na sastanku vlade Britanije u utorak, kojem su prisustvovali i glavni naučni savetnik Britanske vlade, Patrick Vallance, i glavni medicinski službenik Engleske, Chris Whitty, Boris Johnson je rekao ministrima da su “rane indikacije” da je Omicron prenosiviji od postojeće dominantne varijante, Delta , stoji u saopštenju broj 10.

Johnson-ov potparol je rekao da sledeći korak u nepredviđenim situacijama ostaje potencijalno nametanje takozvanog plana B, koji bi uveo sertifikaciju vakcina i predlog za rad od kuće gde je to moguće.

Iako bi vlada Britanije “htela da se uveri da parlament ima svoje mišljenje” o svim novim pravilima, rekao je portparol, ministri su imali postojeći autoritet da jednostrano nametnu ograničenja plana B, na primer ako su bila potrebna.

Uprkos takvim razmatranjima, portparol je potvrdio da za sada ostaje službeni savet da se ljudi vrate na radna mesta ako mogu, ali uz razmatranje ublažavanja kao što su ventilacija i testiranje. Rekao je: „Ohrabrujemo kompanije da vrate ljude u kancelarije, u skladu sa smernicama.”

Škotska je najavila povratak radu od kuće gde je to moguće barem do sredine januara. Prva ministarka, Nicol Sturgeon, otkrila je da je oko 4% slučajeva Covid-19 u Škotskoj verovatno varijanta Omicron, sa tim da ta brojka “stalno raste”. To je dovelo do oko 122 nova slučaja dnevno sa genetskim markerom ove varijante u Škotskoj, iako je samo 99 slučajeva ukupno potvrđeno genomskim sekvenciranjem.

“Naša procena u ovoj fazi je da vreme udvostručenja za Omicron slučajeve može biti samo dva do tri dana, a da R broj povezan sa novom varijantom može biti znatno veći od 2”, rekla je Sturgeon-ova. Praćenje kontakata je takođe poboljšano u Škotskoj, pri čemu je bliskim kontaktima pozitivnih slučajeva rečeno da se testiraju i izoluju.

Otkriće novog oblika Omicrona podstaklo je istraživače da podele lozu B.1.1.529 na standardni Omicron, poznat kao BA.1, i noviju varijantu, poznatu kao BA.2.

“Postoje dve loze unutar Omicrona, BA.1 i BA.2, koje su prilično genetski diferencirane,” rekao je profesor Francois Balloux, direktor Instituta za genetiku Univerzitetskog koledža u Londonu. “Dve loze se mogu ponašati drugačije.”

Naučnici koriste analizu celog genoma kako bi potvrdili koja je varijanta izazvala Covid infekciju, ali PCR testovi ponekad mogu dati indikaciju. Otprilike polovina PCR testova u Velikoj Britaniji traži tri gena u virusu, ali Omicron (i Alpha varijantu pre njega) je pozitivan na samo dva od njih. To je zato što Omicron, kao i Alpha, ima genetsku promenu koja se naziva delecija u “S” ili spike genu. Greška znači da PCR testovi koji pokazuju takozvani “neuspeh ciljanog S gena” sugerišu na infekcije Omicronom.

Neformalno, neki istraživači nazivaju novu varijantu “nevidljivi Omicron” jer nema deleciju koja omogućava PCR testovima da je uoče.

NAJNOVIJI VIDEO IZ BUNKERA! NE PROPUSTITE! ILIJA VUKSANOVIĆ IZ NARODNIH PATROLA KOD MARIO ZNA!

Jedna velika nepoznanica je kako se pojavila nova varijanta. Iako spada pod Omicron, toliko je genetski različit da se može kvalifikovati kao nova „varijanta zabrinutosti“ ako se brzo širi. To što se dve varijante, BA.1 i BA.2, pojavljuju brzo jedna za drugom sa zajedničkim mutacijama, “zabrinjava”, prema jednom istraživaču i sugeriše da nadzoru javnog zdravlja “nedostaje veliki deo slagalice”.

Nulta Tačka/TheGurdian