Sve vesti Svet

NIJE NAIVNO! NAJNOVIJA STUDIJA POVEZUJE POŽARE SA SKOKOM OBOLELIH I UMRLIH OD COVID-a 19!

Najnovija istraživanja pokazuju da je izloženost zagađivačima u dimu od požara možda dovela do još na hiljade slučajeva COVID 19 i smrti.

Nova studija, objavljena u časopisu Science Forward, zagađene čestice poznate kao PM 2,5 veličine 2,5 mikrometara nastaju kao proizvod požara, te naučnici navode da su one prouzrokovale značajan porast obolelih od COVID-a širom sveta gde su se dešavali i gde se dešavaju požari. (još nije i verovatno neće biti poznato da li su požari u Srbiji, u Beogradu koji su pod dimni oblak stavili ceo grad, uzrok skoka broja obolelih).

,,Šumski požari znatno su pogoršali pandemiju”, rekla je Frančeska Dominici, biostatističarka sa Harvarda i autorka studije u komentaru za Nacionalnu Geografiju.

Ova studija pokušala je izmeri uticaj prošlogodišnjih požara u tri američke države na višak smrtnih slučajeva od COVID-a 19, procenjujući njihovu povezanost sa podacima o kratkotrajnoj izloženosti PM 2,5, dok je nastojala da uzme u obzir brojne zbunjujuće faktore, uključujući vreme, dugoročne trendove, mobilnost i veličinu populacije.

Ocenjujući podatke iz 92 okruga pogođenim požarima, autori studije ,,pronašli su jake dokaze da su požari pojačali učinak kratkotrajne izloženosti PM 2,5.”

Za slučajeve COVID-19, studija je otkrila da 52 od 91 okruga ima ,,jake dokaze” o povezanosti između PM2,5 i povećanog rizika od zaraze respiratornom bolešću, uzrokovanom komunističkim virusom, poznatom kao SARS CoV -2.

Iako su postojale oštre razlike među okruzima, rezultati ukazuju na to da je dnevno povećanje od 10 mikrograma po kubnom metru PM 2,5 u narednih 28 dana povezano sa povećanjem slučajeva COVID 19 od 11,7 posto. U dva okruga, Sanoma-Kalifornija i Whitman-Vašington, istraživači su zaključili da je isti nivo PM 2,5 u istom vremenskom periodu povezan sa povećanjem infekcija za 65, 3%, odnosno čaak 71,6%.

There was no fighting this fire,” California survivor says – The Denver Post

Ukupno, stuija je zaključila da je PM2,5 u dimu od požara verovatno uzrokovao 19.742 više slučajeva COVID-a 19 I 748 smrtnih slučajeva više nego što bi to bio slučaj bez ovog zagađivača.

,,Pronašli smo snažne dokaze o povezanosti između povećanja PM 2,5 i povećanog rizika oboljevanja od COVID 19 i smrti”- napisali su istraživači.

Deponija u Vinči, deponija u Topoli, Kineski tržni centar?!

Link ka zvaničnoj studiji o kojoj smo pisali u članku- https://advances.sciencemag.org/content/7/33/eabi8789