Sve vesti Svet

Nikad brutalniji! Kinezi kao odgovor na novo izbijanje kovida u Šangaju šalju vojsku

Nikad brutalniji! Kinezi kao odgovor na novo izbijanje kovida u Šangaju šalju vojsku

Kineska narodnooslobodilačka vojska (PLA) poslala je u nedelju više od 2.000 vojnih medicinara u Šangaj kako bi pomogli svojim kolegama civilima da testiraju celokupno stanovništvo grada usred navodnog izbijanja Covid-a 19. Izveštaji koji potvrđuju da je vojska pozvana pojavili su se u novinama PLA.

Vojno pojačanje sadrži preko 10.000 medicinskih stručnjaka iz dve susedne provincije i Pekinga koji su nedavno stigli u metropolu, prenose kineski državni mediji.

Raspoređivanje je opisano kao najveći javnozdravstveni odgovor u zemlji od prvog dokumentovanog izbijanja Covida u gradu Wuhanu krajem 2019. godine. Tada je pozvano više od 4.000 vojnih medicinara.

Vlasti Šangaja uvele su do sada najrigoroznije mere a cilj je uzimanja briseva grla svih 26 miliona stanovnika najvećeg kineskog grada i glavnog finansijskog centra.

Šangaj je nedelja sedmica navodno postao jedno od najvećih žarišta Covid-a u zemlji, a vlasti su se u početku odlučile za delimično zatvaranje koje će posebno uticati na različite delove grada. Međutim, kako se činilo da postojeće mere nisu obuzdale širenje virusa, grad je prošlog ponedjeljka uveo blokadu u dve faze, koja je od tada proširena kako bi većinu stanovnika efektivno ograničila na njihove domove.

Kinezi su pored zaključavanja grada počeli i da razdvajaju roditelje od dece o čemu je Nulta Tačka ranije pisala.

Sa 8.581 asimptomatskim i 425 simptomatskim slučajem Covid-19 prijavljenih 3. aprila, epidemija bi se verovatno smatrala relativno beznačajnom, da se dogodila negde drugdje; međutim, takozvana strategija kineske vlade ‘nulti kovid’ poziva na oštre mere čak i ako je broj slučajeva mali. Ključni principi politike su testiranje, praćenje i stavljanje u karantin svih pozitivnih slučajeva i njihovih bliskih kontakata.

U nedelju je stanovnicima Šangaja rečeno da se sami testiraju i prijave sve pozitivne rezultate, a testovi na nukleinske kiseline planirani su za ponedjeljak širom grada.

Oni koji su pozitivni na Covid u Šangaju smješteni su u karantinske centre. Gradske vlasti pretvorile su bolnice, gimnazije, stambene blokove, pa čak i novi međunarodni izložbeni centar u Šangaju u privremeni karantinski centar.

NultaTačka