Sve vesti Svet

Nikad do sada viđene fotografije ZATVORENIKA iz Gvantanama- Mnogi su godinama bili mučeni a nisu bili krivi

Nikad do sada viđene fotografije ZATVORENIKA iz Gvantanama- Mnogi su godinama bili mučeni a nisu bili krivi

New York Times objavio je nikada ranije viđene fotografije iz zloglasnog pritvorskog centra u Guantanamo Beju na Kubi. Vašington je počeo da šalje zatvorenike sa Bliskog istoka i iz drugih zemalja u zatvor ubrzo nakon napada 11. septembra.

New York Times je dobio fotografije iz Nacionalnog arhiva koristeći Zakon o slobodi informacija. Na njima je prikazana prva grupa zatvorenika koja je stigla iz Avganistana u januaru 2002.

Muškarci su prevezeni u vojni avion. Osim narandžastih ogrtača, čuvari su ih naterali da nose štitnike za uši i naočare sa ljepljivom trakom preko stakala.

The Secret Pentagon Photos of the First Prisoners at Guantánamo Bay - The  New York Times

Član posade stavio je malu američku zastavu u ruku zatvorenika sa povezom preko očiju, navodi Times.

Zatvorenici su tokom putovanja bili vezani lisicama i okovima. Na zemlji su ih dočekali marinci u punoj borbenoj opremi.

Otprilike 780 zatvorenika je držano u Guantanamu, mnogi od njih bez optužbi i suđenja, a neki zbog pogrešnog identiteta. U objektu je trenutno smešteno 37 zatvorenika.

Senatska istraga je potvrdila da su zatočenici bili mučeni vodom i podvrgnuti drugim brutalnim mučenjima u sklopu onoga što je CIA nazvala ‘pojačanim tehnikama ispitivanja’.

RT

Bivši predsednik SAD-a Barack Obama obećao je da će zatvoriti pritvorski centar na Kubi, ali na kraju to nije učinio.

NultaTačka