Sve vesti Svet

Ništa od Nemačkih tenkova u Ukrajini- Ministarka odbrane poručila: Dostigli smo granicu davanja oružja Kijevu

Ništa od Nemačkih tenkova u Ukrajini- Ministarka odbrane poručila: Dostigli smo granicu davanja oružja Kijevu

Nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht odbacila je zahteve za snabdevanje Kijeva glavnim borbenim tenkovima Leopard 2 tokom uvodnog govora na događaju Nemačkog društva za spoljne odnose u ponedeljak.

Ministarka je napomenula da nijedna druga zemlja do sada nije isporučila Kijevu borbena vozila pešadije ili glavne borbene tenkove zapadne proizvodnje, i insistirala da Nemačka „neće preduzeti takvu akciju jednostrano“, kako citira Rojters.

Njeni komentari usledili su nakon što je šef nemačkog komiteta za odbranu Mari-Agnes Štrak-Cimerman insistirala da Berlin ima obavezu da pomogne očuvanju demokratije u Ukrajini.

Nemačka: Budućnost električnih automobila dovedena u pitanje zbog povećanja cena struje

„Nemačka mora odmah da odigra svoju ulogu u uspesima Ukrajine i obezbedi zaštićena vozila — borbeno vozilo pešadije Marder i glavni borbeni tenk Leopard 2“ , rekla je ona novinskoj agenciji DPA u nedelju.

Lambreht je ranije rekla da je nemačka vojna pomoć Ukrajini dostigla svoj limit i da će Berlin sada tražiti druge načine da podrži kijevske snage.

„Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu, a predali smo neverovatan iznos iz rezervi Bundesvera. Ali u ovom trenutku sasvim jasno kažem da smo dostigli granicu“, rekla je Lambreht nemačkom parlamentu prošle nedelje.

Ona je istakla da Nemačka ne može više da poklanja svoje oružje ako želi da zadrži sposobnost da se brani. Ministarka je dodala da postoje i drugi načini na koje Berlin može da pomogne Ukrajini, odnosno korišćenjem takozvane kružne razmene, preko koje Nemačka drugim zemljama EU daje novo oružje u zamenu za staro, koje se potom šalje Ukrajini. Lambreht je rekla da je Nemačka već napredovala u tom pogledu, zaključivši takve razmene sa Češkom i Slovačkom.

U švajcarskim društvenim medijima pokrenuta bura oko postera „Prijavi svog komšiju“ – ukoliko ne štedi energiju

Nemačka je snabdevala Kijev raznim oružjem od početka sukoba u Ukrajini u februaru. Berlin je Ukrajini isporučio protivvazdušne raketne sisteme Stinger, samohodne haubice Pancerhaubitze 2000, tenkove za protivvazdušne topove Gepard i drugo oružje.

NultaTačka