Sve vesti Svet

NIŠTA OD OBAVEZNE VAKCINACIJE! AMERIČKI SAVEZNI SUD PONOVO PRESUDIO PROTIV BAJDENOVE ODLUKE DA UVEDE OBAVEZNU VAKCINACIJU RADNIKA

Američki savezni žalbeni sud ponovo je presudio protiv nacionalnog mandata predsednika Džoa Bajdena za uvođenje obavezne vakcinacije za kompanije sa 100 ili više radnika, ocenjujući politiku kao “zapanjujuće preširoku” te kao zloupotrebu “izuzetne moći”.

Peti okružni apelacioni sud izrekao je oštar ukor Bajdenovim zahtevima za obaveznom vakcinom za veće američke kompanije u presudi u petak, navodeći da Uprava za sigurnost i zdravlje na radu (OSHA) – nije stvorena da “ bi davala izjave o pitanjima javnog zdravlja koja utiču na svakog člana društva na najdublji način.”

” Ova obaveza je zapanjujuće preširoka”, rekao je sudija Kurt Engelhardt, napominjući da ne uzima u obzir raznolikost radnih mesta širom zemlje, niti činjenicu da je Covid-19 “opasniji za neke zaposle nego za druge”. Kao primer, uporedio je hipotetičkog 28-godišnjeg vozača kamiona koji radi u izolaciji sa „62-godišnjim zatvorskim domarom“ zaposlenim u skučenijim uslovima.

Bajdenova administracija je prvobitno objavila taj zahtev u septembru, a OSHA je ranije ovog meseca izdala hitnu naredbu za sprovođenje obaveze. Agencija će zahtevati da svi radnici u firmama sa više od 100 zaposlenih budu u potpunosti vakcinisani protiv Covid-19 do početka sledeće godine, ili će se u suprotnom redovno testirati na virus i nositi maske celo vreme dok rade stajalo je u naredbi.

Apelacioni sud je izdao svoje prvo stopiranje 6. novembra nakon što je niz tužilaca – uključujući brojne kompanije i nekoliko američkih država – osporio taj potez, sprovodeći ubrzanu sudsku reviziju.

Odlukom od petka ponovo je potvrđeno zamrzavanje, rekavši OSHA-i da “ne preduzima nikakve korake za implementacij ili sprovođenju obaveze do daljnjeg sudskog naloga”. Uprkos prvom stopiranju, Bela kuća je nastavila da apeluje na kompanije da slede “preporuke” vakcinacije i efektivno ignorišu presudu, potencijalno pokrenuvši bitku na Vrhovnom sudu.

Iako OSHA ima ovlašćenja da izda ono što je poznato kao “privremeni standard za hitne slučajeve” ili ETS, sudija je primetio da je samo jedan standard preživio pravni nadzor od osnivanja agencije 1970-ih.

“Razlog za retkost ovog oblika hitne akcije je jednostavan”, nastavio je Engelhardt, dodajući da su se sudovi i sama OSHA složili “generacijama” da takve naredbe predstavljaju “izuzetnu moć” koja se mora “delikatno sprovoditi, i to samo u onakvim vanrednim situacijama koje to zahtevaju.”

Mandat o kojem je ovde reč je sve samo ne ‘delikatno korišćenje’ ove ‘vanredne moći’.

NultaTačka/RT