Srbija Sve vesti

NISU SRBI BILI TRGOVCI ROBLJEM I ROBOVLASNICI! REPREZENTATIVCI SRBIJE U FUDBALU KLEČE PROTIV RASIZMA U STILU AMERIKANCA! HRVATI I MAĐARI TO NIKADA NISU URADILI

Večeras se pred početak fudbalske utakmice za kvalifikaciju na Svetsko Prvenstvo u fudbalu koja se igra u Dablinu protiv reprezentacije Republike Irske desilo nešto što je malo ko mogao da zamisli da bi moglo da se desi.

Verovatno u želji da se kao i većina političara, javnih ličnosti, novinara dodvore zapadnoj kulturi ne znajući da će time poniziti sebe i svoju kulturu, reprezentativci Srbije su pred sam početak meča kleknuli na jednu koleno u znak borbe protiv razisma.

To bi možda bilo u redu da ovaj trend nisu pokrenule grupe Black Lives Matter i Antifa u SAD-u, i verovatno bi trebalo da aplaudiramo našim reprezentativcima koji su kleknuli da je naša zemlja jedna od onih koja se bavila robovlasništvom, trgovinom robljem ili da imamo redovne napade izazvane na rasnoj bazi što se nikada ili vrlo retko dešava u Srbiji.

Ovaj trend traje već neko vreme i nisu sve zemlje kleknule bez razloga. Na primer, fudbaleri Hrvatske reprezentacije to nisu učinili iako su bili nekoliko puta zamoljeni kao i fudbaleri Mađarke reprezentacije dok je sam Viktor Orban izjavio da je klečanje ništa više do poniženje i provokacija.

Ovo verovatno nije ni prvi ni poslednji put da deo naroda iz Srbije kleči ili klekne, podsetimo se samo situacije iz 2016. godine kada su radnici u Niškoj ,,Juri” klečali pred svojim korejskim šefovima.