Sve vesti Svet

NJUJORK PLANIRA DA TESTIRA SPREMNOST ZA BIOLOŠKI NAPAD POSTAVLJANJEM “SIGURNOG GASA” U PODZEMNE ŽELEZNICE I PARKOVE

Njujorški plan za hitne situacije kao što je plan za napad biološkim ili hemijskim oružjem biće testirani kasnije ovog meseca u sklopu studije savezne vlade.

Odeljenje za Nacionalnu Sigurnost će raditi zajedno sa timom istraživača i gradskim agencijama, uključujući i gradsku tranzitnu upravu, na projektu koji će omogućiti da puste “siguran gas” na ključnim mestima.

Na oko 120 lokacija širom Njujorka biće testirano, uključujući parkove i podzemne stanice podzemne železnice, tokom pet odvojenih dana između 18. i 29. oktobra.

Projekat uključuje puštanje “niske koncentracije sigurnih čestica i materijala za praćenje gasova” u sklopu dva programa, programa za disperziju urbane pretnje (UTD) i programa za ispitivanje hemijske i biološke odbrane (CBT), prema DHS-u.

NJUJORK PLANIRA DA TESTIRA SPREMNOST ZA BIOLOŠKI NAPAD POSTAVLJANJEM "SIGURNOG GASA" U PODZEMNE ŽELEZNICE I PARKOVE

Cilj je simulacija „oslobađanje aerosola biološkog agensa u gusto naseljenom urbanom okruženju“.
Istraživači će prikupiti uzorke vazduha i materijale koji se talože na tlu i drugim površinama nakon raspršivanja gasa.

“Rezultati ovih testova će se koristiti da se sazna nešto više o odnosu između protoka vazduha na nivou ulice i podzemnih sredina”, rekao je MTA.

Rezultati će se koristiti za informisanje službenika koji su zaduženi za upravljanje u hitnim slučajevima, da lakše mogu planirati odgovore na moguće terorističke aktivnosti.

Putnici i drugi, kao i građanima Njujorka upućena su obaveštenja i saveti, kako bi znali da je moguće da vide osoblje izvan i u podzemnoj železnici kako ih prate policajci njujorške policije dok izvode testove protoka vazduha.

Potpuni popis lokacija nije dostupan, ali dokument Nacionalne Sigurnosti navodi Times Square, Grand Central, Penn Station, Union Square i tranzitno čvorište Svetskog trgovačkog centra kao mesta za testiranje, sa testiranjem u zatvorenom i na otvorenom.

Ovo nije prvi put da je grad Njujork deo ovakvih i sl. vežbi. Zadnji put je to bilo 2016. godine, a slične vežbe održane su u drugim većim gradovima SAD-a, uključujući Vašington i Boston.

Nulta Tačka/USAtodayNews

O uredniku

Elena Čakar