Sve vesti Svet

Njujork Post: Fejsbuk špijunirao privatne poruke i podatke američkih korisnika i prijavljivao ih FBI-u

Njujork Post: Fejsbuk špijunirao privatne poruke i podatke američkih korisnika i prijavljivao ih FBI-u

Njujork post je došao do informacija da je Fejsbuk špijunirao privatne poruke i podatke američkih korisnika i prijavljivao ih FBI-u ako izražavaju anti-vladinu politiku ili anti-autoritet osećanja ili pak dovode u pitanje izbore 2020. — prema izvorima u Ministarstvu pravde SAD-a.

U okviru operacione saradnje FBI-ja, neko u Fejsbuku je označio ove navodno subverzivne privatne poruke tokom proteklih 19 meseci i preneo ih u redigovanom obliku lokalnoj operativnoj jedinici za borbu protiv terorizma u sedištu FBI-ja u Vašingtonu.

To je urađeno van pravnog procesa i bez verovatnog razloga – navodi jedan od izvora, koji je želeo da ostane anoniman.

Fejsbuk obezbeđuje FBI privatne razgovore koji su zaštićeni Prvim amandmanom.

Ove privatne poruke su zatim prosleđene terenskim kancelarijama FBI-a širom zemlje, koji su kasnije zatražili sudske pozive od partnerskog američkog tužilaštva u njihovom okrugu da zvanično dobiju privatne razgovore koje im je Fejsbuk već pokazao.

Ali kada su agenti u lokalnoj terenskoj kancelariji FBI-a istraživali ciljane korisnike Fejsbuka, ponekad koristeći tehnike tajnog nadzora, nije se pokazalo ništa kriminalno ili nasilno.

„Bilo je to gubljenje našeg vremena“, rekao je jedan izvor upoznat sa zahtevima za sudske pozive koje je tokom 19-mesečnog ludila podnelo sedište FBI-a u Vašingtonu, da se napravi obim predmeta koji odgovara retorici Bajdenove administracije o domaćem terorizmu posle 6. januara. , 2021, pobuna u Kapitolu.

Korisnici Fejsbuka čije je privatne komunikacije Fejsbuk označio kao domaći terorizam za FBI, svi su bili „konzervativni pojedinci“.

Nije bilo ničeg krivičnog, ništa o nasilju ili masakru ili ubistvu bilo koga.

Čim je zatražen sudski poziv, u roku od sat vremena, Fejsbuk je vratio gigabajte podataka i fotografija. Bilo je spremno za polazak. Samo su čekali taj pravni proces da bi mogli da ga pošalju.

Fejsbuk je demantovao optužbe.

U dve suprotne izjave poslate u razmaku od jednog sata, Erika Sakin, portparolka za komunikacije, opasne organizacije i pojedince u Facebookovoj matičnoj kompaniji Meta, tvrdila je da su interakcije Fejsbuka sa FBI-jem osmišljene da „zaštite ljude od štete“.

LUDNICA! Evropska Unija želi da “prevaspita” građane koji ne podržavaju mere Brisela protiv Rusije

U svojoj prvoj izjavi rekla je: „Ove tvrdnje su lažne jer odražavaju nerazumevanje načina na koji naši sistemi štite ljude od štete i kako se sarađujemo sa organima za sprovođenje zakona. Pažljivo razmatramo sve vladine zahteve za informacijama o korisnicima da bismo bili sigurni da su pravno valjani i usko prilagođeni i često odbijamo. Odgovaramo na pravne zahteve za informacijama u skladu sa važećim zakonom i našim uslovima i dajemo obaveštenja korisnicima kad god je to dozvoljeno.”

U drugoj, nenajavljenoj „ažuriranoj izjavi“, poslanoj 64 minuta kasnije, Sakin je promenila svoj jezik i rekla da su tvrdnje „pogrešne“, a ne „lažne“.

Ove tvrdnje su jednostavno pogrešne. Sugestija da tražimo privatne poruke ljudi sa antivladinim jezikom ili pitanjem o validnosti prošlih izbora, a zatim ih proaktivno dostavljamo FBI-u je očigledno netačna i nema nikakvih dokaza koji bi to podržavali – rekla je Sakin, inače stručnjak za reagovanje na krizne situacije koja je ranije radila za Planirano roditeljstvo i „Obama za Ameriku“, a sada vodi Fejsbuk komunikacije o „kontraterorizmu i opasnim organizacijama i pojedincima“.

U saopštenju od srede, FBI nije ni potvrdio ni demantovao optužbe koje su mu iznete o zajedničkoj operaciji sa Fejsbukom, koji je označen kao „nepoverljiv/osetljiv za sprovođenje zakona“.

Odgovarajući na pitanja o zloupotrebi podataka samo američkih korisnika, izjava se radoznalo fokusirala na „strane aktere zlonamernog uticaja“, ali je ipak priznala da priroda odnosa FBI-a sa provajderima društvenih medija omogućava „brzu razmenu“ informacija i predstavlja „Dijalog u toku“.

FBI održava odnose sa entitetima privatnog sektora u SAD, uključujući provajdere društvenih medija. FBI je kompanijama obezbedio indikatore stranih pretnji kako bi im pomogao da zaštite svoje platforme i klijente od zloupotrebe od strane stranih aktera zlonamernog uticaja. Američke kompanije su takođe uputile FBI-ju informacije sa istražnom vrednošću u vezi sa stranim zloćudnim uticajem. FBI blisko sarađuje sa međuagencijskim partnerima, kao i državnim i lokalnim partnerima, kako bi se osiguralo da informacije delimo čim postanu dostupne. Ovo može uključivati informacije o pretnjama, potencijalne klijente ili indikatore. FBI je takođe uspostavio odnose sa raznim društvenim medijima i tehnološkim kompanijama i održava kontinuirani dijalog kako bi omogućio brzu razmenu informacija o pretnjama.

Fejsbukovo poricanje da proaktivno daje FBI-ju privatne korisničke podatke bez sudskog poziva ili naloga za pretres, ako je tačno, značilo bi da je početni prenos izvršila osoba (ili osobe) u kompaniji koja je označena kao „poverljivi ljudski izvor“ od strane FBI, neko ko ima ovlašćenje da pristupa i pretražuje privatne poruke korisnika.

Na ovaj način, Fejsbuk bi imao „verovatno poricanje“ ako bi se pojavila pitanja o zloupotrebi podataka korisnika i poverljivost njegovih zaposlenih bi bila zaštićena od strane FBI.

Imali su pristup pretrazi i mogli su da je odrede, da identifikuju ove razgovore iz miliona razgovora – navodi jedan od izvora iz Ministarstva pravde.

Pre nego što je zatražen bilo kakav sudski poziv, „te informacije su već bile dostavljene sedištu [FBI]. Koji je već sadržao specifičnost informacija unutar [privatnih] poruka korisnika. Neki od njih su redigovani, ali većina nije. Oni su u suštini imali deo razgovora, a zatim bi preskočili sledeći deo, tako da su to bili najneverovatniji delovi istaknuti i izvučeni iz konteksta.

Ali kada ste pročitali ceo razgovor u kontekstu [nakon izdavanja sudskog poziva] nije zvučalo tako loše. . . Nije postojao nikakav plan ili orkestracija da se izvrši bilo kakva vrsta nasilja.

Neki od ciljanih Amerikanaca su objavili fotografije na kojima „pucaju zajedno i kuckaju se o tome šta se dogodilo [posle izbora 2020.]. Nekoliko ih je bilo pripadnika milicije, ali to je zaštićeno Drugim amandmanom.

Oni [Fejsbuk i FBI] su tražili konzervativne desničarske pojedince.

Jedan privatni razgovor koji je bio cilj istrage „prerastao je u više slučajeva jer je bilo više pojedinaca u svim ovim različitim razgovorima.

Izvori iz DOJ-a su odlučili da razgovaraju sa The Post-om, rizikujući svoje karijere, jer su zabrinuti da je savezna policija ispolitizovana i da zloupotrebljava ustavna prava nevinih Amerikanaca, tako što je Fejsbuk kao i ostale društvene mreže špijunirao privatne poruke svojih korisnika.

Kažu da je još uzbunjivača spremno da im se pridruži. Nemiri se nagomilavaju među pripadnicima FBI-a i u nekim delovima DOJ-a mesecima.

Došlo je do vrhunca nakon prošlomesečne racije na dom bivšeg predsednika Donalda Trampa Mar-a-Lago na Floridi.

Najstrašnija stvar je kombinovana moć Big Tech-a u dosluhu sa FBI-jem za sprovođenje zakona – kaže jedan uzbunjivač.

Gugl, Fejsbuk i Tviter, ove kompanije su globalističke. Njima u srcu nije naš nacionalni interes.

MARIO ZNA i Dr BORISLAV ANTONIJEVIĆ- VLAST i organizatori PRAJDA će poludeti zbog ovog videa

Nulta Tačka/NYPost