Sve vesti Svet

NJUJORK TAJMS: MASKE ZA LICE ĆE SE NOSITI DO KRAJA ŽIVOTA

Ne morate više da brinete za vaš izgled, tu su stručnjaci za viruse koji su sakrili vaše lice.

Njujork tajms je objavio članak u kojem se pozivaju na „stručnjake“ koji kažu da je nošenje maski sada „normalizovano“ i da bi moglo da ostane trajno čak i kada se pandemija završi.

Pod naslovom „Kada Covid maske konačno mogu da se skinu?“, članak istražuje kada je verovatno da će ograničenjima doći kraja, ali se zatim zaključuje da nošenje maski možda nikada neće prestati.

U članku se citiraju naučnici koji kažu da bi šira javnost „trebalo biti spremna da ponovo stavi maske u slučaju budućih skokova“ i da bi starije osobe ipak trebalo da ih nose.

“Da li svi nosimo maske do kraja života?” pitao je dr Stiven Lubi, stručnjak za zarazne bolesti i epidemiolog sa Univerziteta Stanford.

„Pre pandemije postojala je stigma vezana za nošenje maski u ovoj zemlji, ali mislim da se na mnogim mestima normalizovala“, primetila je dr Linzi Mar.

„Stručnjaci su takođe izrazili nadu da bi nove norme nošenja maski mogle nadživeti pandemiju“, navodi se u članku, sugerišući da će maske za lice postati stalne stvari kada su u pitanju avioni ili javni prevoz.

Članak citira studije koje tvrde da potvrđuju efikasnost maski za lice, iako potpuno ignorišu druge studije koje su zaključile da su uglavnom besmislene.

Studija u Danskoj koja je uključila 6.000 učesnika otkrila je da „nema statistički značajne razlike između onih koji su nosili maske i onih koji to nisu imali kada je u pitanju bila infekcija Covid-19“, objavio je Spectator.

Savetnik britanske vlade SAGE dr Kolin Akson odbacio je maske za lice kao „ćebad za udobnost“ koje praktično ništa ne rade, napominjući da je čestica virusa COVID-19 do 5.000 puta manja od rupa na maski.

„Male veličine nisu lako razumljive, ali nesavršena analogija bi bila zamisliti klikere ispaljene na građevinsku skelu, neki bi mogli da udare u stub i da se odbiju, ali će očigledno većina proći“, rekao je Akson.

Čak je i dr Entoni Fauči priznao da su maske bile besmislene na početku pandemije, kada je napisao da tipična maska za lice kupljena u prodavnici „nije baš efikasna u zadržavanju virusa, koji je dovoljno mali da prođe kroz materijal“.

NultaTačka/NYtimes