Sve vesti Svet

Njujork ukida obavezne maske za škole kao i uslovljavanje na obavezne vakcine

Njujork ukida obavezne maske za škole kao i uslovljavanje na obavezne vakcine
Pisao Elena Vuk

Njujork je zvanično završio sa kovidom! U petak, gradonačelnik Njujorka Erik Adams rekao je da će u ponedeljak stotine hiljada učenika javnih škola u najvećem okrugu u zemlji i njihovih prosvetnih radnika moći da odbace maske za lice u zatvorenom prostoru dok je najavio skori kraj jednog od najomraženijih dugotrajnih obaveza ove kovid histerije, zvane pandemija.

Pandemiju koju je Kongres SAD-a takođe strateški odbacio dan pre Bajdenovog obraćanja SOTU-u kao odgovor na sumorno interno ispitivanje javnog mnjenja. Maske za lice će i dalje biti potrebne za učenike mlađe od 5 godina koji ispunjavaju uslove za vakcinaciju, što utiče na neka odeljenja pre-K, sva odeljenja 3-K i mnoge programe obdaništa i dece koje nadgleda Ministarstvo zdravlja.

Takođe na snazi sledeće nedelje: preduzeća u pet opština Njujorka neće morati da proveravaju vakcinalne kartone na vratima, iako to mogu nastaviti da rade ako žele. Međutim, pravilo koje nalaže vakcinaciju zaposlenih ostaje na snazi. Upitan da li može da promeni pravila o tranzitnim maskama u Njujorku ako CDC odluči da promeni svoje smernice na tom frontu kada ponovo pogleda pitanje 18. marta, gradonačelnik Erik Adams je rekao da još nije spreman da to uradi.

Roditelji dece pogođene ukidanjem mobaveza i dalje mogu da ih šalju u školu sa maskama ako žele, a škole će imati maske za lice pri ruci za sve kojima je potrebna.

Adams je priznao da „nekome može biti potrebno vreme da se osećaju prijatno bez maski“ u određenim okruženjima, ako ne toliko dece koja jedva čekaju da bace omražene pelene za lice, koliko i njihovi roditelji, i rekao je da grad u potpunosti podržava njihovo pravo na diskreciju.

Nećemo vam smetati u diskreciji i želimo da Njujorčani budu pametni, fleksibilni i da mogu da se osećaju prijatno bez maltretiranja, bez ikakvog zadirkivanja. Ako se osećate udobno dok nosite masku, slobodno to učinite – rekao je.

Ali vreme je da nestanu ova pravila, rekao je gradonačelnik, navodeći stopu pozitivnosti u školama od samo 0,18%, povrh prosečne stope niže od prosečne stope u susedstvu tokom cele pandemije, i drastično smanjenje virusnih metrika širom sveta .

Želimo da vidimo lica naše dece, želimo da vidimo njihove osmehe, želimo da vidimo koliko su srećna, želimo da vidimo kada su tužna da bismo bili tu da ih utešimo. Maske su nas sprečile od toga skoro dve godine – rekao je Adams.

Zdravstveni „stručnjaci“, koji su postali predmet podsmeha naciji potvrđujući da se Kovidnikada nije bavio naukom, već isključivo politikom, kažu da su vladini zvaničnici u pandemiji dostigli tačku u kojoj moraju da vagaju javnozdravstvenu politiku. Stopa Kovida je naglo opala, stopa pozitivnosti u sedmodnevnoj fazi je pala na 1,8%, a skoro 87% odraslih u Njujorku je primilo dve doze vakcine protiv kovida.

„Postoji nagrada za postizanje ove vrste neverovatnog napretka, a deo toga nije stalno proveravanje propusnica za vakcine“, rekla je Ana Berštejn, docent za zdravlje stanovništva na Medicinskom fakultetu NIU Grossman.

Srećni smo što smo trenutno u vremenu između talasa. Generalno, sada je vreme da se udahnete, vratite normalnim aktivnostima.

Berštejn je rekla da je ukidanje obavezne vakcine za aktivnosti u zatvorenom prostoru razuman korak koji Adams treba da preduzme i otklanja neprijatnost vađenja vakcinalnih kartica svaki put kada neko ode u restoran ili teretanu.

Ona je upozorila Njujorčane da ovo nije nužno kraj ere pandemije.

Sasvim je moguće da ćemo dobiti još jedan talas i moraćemo ponovo da tolerišemo ove neprijatnosti da bismo ostali bezbedni – rekla je ona.

Samo se moramo naviknuti na činjenicu da će se ove stvari upaliti i skinuti, baš kao kaput po hladnom vremenu.

A ako slučajevi ponovo porastu? „Mi ćemo se okrenuti ako vidimo razlog da promenimo bilo koju politiku“, rekao je Adams. “Nećemo se plašiti da izvršimo ta prilagođavanja i promene.”

Bolesni od propagande, gradski restorateri proslavili kraj obavezne vakcine. Smatrali su da je provera prolaznosti vakcina kupaca zamorna, skupa i ponekad opasna, jer je osoblje prinuđeno da ispituje, a možda i da se suoči sa nevakcinisanim kupcima.

Ukidanje ograničenja u Njujorku usledilo je nakon sličnih poteza Bostona, Vašingtona, DC i Filadelfije, i delom su namenjeni da pomognu u privlačenju posetilaca u grad. „Zato smo ovde na Tajms skveru“, rekao je Adams. „Da kažem ljudima iz Kanade, Arkanzasa, sa Novog Zelanda da dođu ovde. Ali nemojte dolaziti ovde i samo šetati, potrošiti nešto novca.”

Nulta Tačka/ZeroHedge