Sve vesti Svet

Nova islandska studija pokazuje da stopa reinfekcije Covid-om raste sa brojem primljenih doza vakcine

Nova islandska studija pokazuje da stopa reinfekcije Covid-om raste sa brojem primljenih doza vakcine

Da li se neko još seća uzbuđenja krajem 2020. godine kada su vakcine protiv COVID-19 konačno bile na vidiku? Rezultati ispitivanja su bili odlični, obećavajući kraj pandemije 2021. Glavna briga bila je dostupnost vakcina i, naravno, pravedna raspodela između zemalja.

Mnogi su verovali u tu priču, čak i ako su naučnici koje poznajemo i kojima verujemo izrazili sumnje u efikasnost vakcine protiv infekcije, nismo videli razlog da ne verujemo rezultatima ispitivanja. “Početkom 2021. godine, kada su se pojavile brige u vezi sa nabavkom vakcina za islandsko stanovništvo, čak sam učestvovao u pokušaju da jedan od proizvođača organizuje ispitivanje za celu populaciju na Islandu, slično onome što je Pfizer uradio u Izraelu. Danas mi je veoma drago što nismo uspeli”.

Uskoro će biti dve godine otkako su objavljeni rezultati ispitivanja. Virus i dalje pustoši svet, iako je možda postao manje smrtonosan. Podaci o infekcijama, hospitalizaciji i mortalitetu već pokazuju da vakcinacija ne samo da to ne sprečava, već je u nekim slučajevima i kontraproduktivna. Ukratko, vakcine nisu uspele da isporuče ono što su nam obećali. I još gore, brza stopa neželjenih efekata može značiti da za većinu ljudi vakcinacija nema smisla ili ima malo smisla.

Ipak, o ovoj činjenici je uglavnom zabranjeno raspravljati. Na primer, LinkedIn, najveća svetska onlajn profesionalna zajednica, izričito zabranjuje sadržaj koji skreće pažnju na potencijalnu štetu od vakcina ili kako one mogu biti kontraproduktivne. Čini se da su politike Fejsbuka i Tvitera u velikoj meri u skladu sa ovim.

A da mu sude u Diznilendu? Plenkoviću neprihvatljivo što će hrvatskom plaćeniku biti suđeno u DNR-u

Na primer, zabranjeno je reći da vakcine protiv COVID-19 mogu da izazovu smrt, čak i ako brza pretraga na internetu pokaže potvrđene slučajeve u kojima nema sumnje o uzročnosti. Takođe je zabranjeno deljenje dokaza koji pokazuju veću stopu infekcije među vakcinisanim nego nevakcinisanim.

Stoga će biti zanimljivo videti kako će te platforme reagovati na one koji dele rezultate novog istraživačkog pisma objavljenog 3. avgusta u Jama Network Open. U pismu se opisuje rezultat studije koja je pratila reinfekciju svih Islanđana koji su prethodno bili zaraženi tokom Omikronskog talasa, između 1. decembra 2021. i 22. februara 2022. Studija pokazuje da je verovatnoća ponovne infekcije do 15,1% među populacijom 18-29 godina, a opada sa godinama. Ponovna infekcija nije iznenađujuća s obzirom na stope reinfekcije uočene širom sveta nakon pojave Omikrona, iako su autori očekivali nižu stopu.

Ali najinteresantniji deo je poređenje po statusu vakcinacije. To pokazuje da je za većinu starosnih grupa veća verovatnoća da će se ponovo inficirati oni koji su primili dve doze ili više od onih koji nisu primili vakcinu ili su primili jednu dozu. Razlika je mala, ali je statistički značajna. Po sopstvenim rečima autora: „Iznenađujuće, dve ili više doza vakcine su bile povezane sa nešto većom verovatnoćom reinfekcije u poređenju sa jednom dozom ili bez vakcinacije”.

Nulta Tačka/InfoWars