Stav

NOVA IZRAELSKA STUDIJA OTKRIVA: MIOKARDITIS POVEĆAN KOD VAKCINISANIH DEČAKA

NOVA IZRAELSKA STUDIJA OTKRIVA: MIOKARDITIS POVEĆAN KOD VAKCINISANIH DEČAKA

Dečaci uzrasta od 12 do 15 godina imaju povećan rizik od srčanih problema nakon što su primili drugu dozu vakcine Pfizer-BioNTech, objavili su u sredu izraelski istraživači.

Miokarditis, ili zapaljenje srčanog mišića, pojavio se kod jednog od 12.361 dečaka te starosne grupe u roku od nedelju dana nakon što je primio drugu dozu.

Ipak, izraelski broj je veći od procene Centra za kontrolu i prevenciju bolesti o jednom slučaju na 16.129 vakcinisanih adolescenata starosti od 12 do 17 godina. Izraelski istraživači su ranije izvestili da je skoro 11 od svakih 100.000 dečaka i muškaraca starosti od 16 do 29 godina pod povećanim rizikom od miokarditisa nakon vakcinacije.

Iako su novi rezultati zasnovani samo na vakcini Pfizer-BioNTech, druge studije su otkrile da incidencija miokarditisa može biti veća sa mRNA vakcinom koju proizvodi Moderna. Miokarditis se može manifestovati kao bol u grudima, otežano disanje i osećaj brzog kucanja, treperenja ili lupanja srca, prema CDC-u.

Neke evropske zemlje su pauzirale upotrebu vakcine Moderna kod muških adolescenata zbog rizika. U Sjedinjenim Državama, samo vakcina Pfizer-BioNTech je dozvoljena za upotrebu kod adolescenata i dece od 5 i više godina.

Zabrinutost zbog upale srca možda je navela Upravu za hranu i lekove da zamoli Pfizer-BioNTech i Modernu da upišu više dece u svoja ispitivanja vakcine. Uprkos tome, Pfizer-ovo ispitivanje vakcine uključivalo je samo 567 dečaka uzrasta od 12 do 15 godina, premalo da bi se otkrile neuobičajene nuspojave.

Nova studija pratila je hospitalizacije zbog miokarditisa od 2. juna do 20. oktobra 2021. kroz sistem nadzora izraelskog ministarstva zdravlja. Za to vreme, 404.407 adolescenata uzrasta od 12 do 15 godina primilo je jednu dozu vakcine, a 326.463 adolescenata je primilo drugu dozu.

Istraživači su pronašli 18 izveštaja o hospitalizaciji zbog miokarditisa. Oni su isključili dva slučaja zbog „razumne alternativne dijagnoze“ i dva druga zato što su se desili 46 i 70 dana nakon druge doze, predugo nakon vakcinacije da bi bili povezani, rekli su istraživači.

Od preostalih 14, jedan je bio kod nevakcinisanog adolescenta, jedan kod adolescenta koji je primio prvu dozu vakcine u roku od 21 dana, a 12 slučajeva u roku od nedelju dana nakon druge doze. Rezultati su objavljeni u časopisu The New England Journal of Medicine.

Istraživači su procenili da se miokarditis javlja kod 0,56 muških adolescenata na 100.000 nakon prve doze, a kod 8,09 na 100.000 nakon druge doze.

Studija je verovatno potcenila rizik od miokarditisa, jer su istraživači posmatrali samo dečake koji su hospitalizovani zbog ovog stanja.

Nulta Tačka/NewYorkTimes