Sve vesti Svet

Nova knjiga otkriva kako je AMERIČKA SLUŽBA pokušala da zaustavi Snoudenovo razotkrivanje masovne špijunaže

Nova knjiga otkriva kako je AMERIČKA SLUŽBA pokušala da zaustavi Snoudenovo razotkrivanje masovne špijunaže

Američka agencija za nacionalnu bezbednost (NSA) lobirala je kod svojih britanskih kolege GCHQ da spreči Gardijan da objavi otkrića Edvarda Snoudena o svojim programima masovnog nadzora 2013. godine, navodi se u knjizi objavljenoj u britanskim novinama.

Zvaničnik NSA je u ranim satima 6. juna 2013. nazvao šefa Državnog štaba za komunikacije (GCHQ) ser Iaina Lobbana, tvrdi se u knjizi . Prema njegovom autoru, istraživačkom novinaru Ričardu Kerbaju, od Lobana je zatraženo da interveniše i spreči The Guardian da objavi Snoudenovu priču – koja je otkrila postojanje ilegalnog špijunskog programa NSA u američkoj javnosti.

Lobban je, međutim, navodno smatrao da se „predlog da se novine podstiču da prošire članak zarad NSA izgleda kao korak predaleko“ i da „nije svrha njegove ni njegove vlasti da se bave pitanjima NSA“.

Nove mere, nova agenda a isti igrači- Večeras od 20:30h, Mario Zna UŽIVO otkriva sve zabranjene vesti (VIDEO)

Kasnije tog dana, Vašington post i Gardijan objavili su svoje prve priče zasnovane na poverljivim dokumentima koje je pustio Snouden. Prvi članci su detaljno govorili o tome kako je NSA koristila strogo tajni sudski nalog za prikupljanje telefonskih podataka miliona korisnika Verizona, a kasnije priče su otkrile da je agencija prikupljala podatke preko ‘skrivenih vrata’ u američke kompanije kao što su Gugl i Fejsbuk, i da je prikupljao telefonske pozive i mejlove građana Nemačke, Brazila i desetina zemalja Latinske Amerike, Evrope i Bliskog istoka.

Snoudenovi dokumenti su takođe otkrili da je tadašnji predsednik Barak Obama naredio sajber napade na strane mete i da je njegova administracija prisluškivala kancelarije stranih ambasada i vlada, između bezbroj drugih nedela.

Dok je GCHQ u početku imao pristup svemu, tadašnji premijer Velike Britanije, Dejvid Kameron, upozorio je Gardijan u oktobru da će koristiti pravne mehanizme „ili druge oštrije mere“ da spreči objavljivanje novih Snoudenovih curenja. Ovo upozorenje je usledilo nakon što je niz priča optužio GCHQ da se bavi istim široko rasprostranjenim praksama prikupljanja podataka i otkrilo da je britanska agencija radila sa NSA na špijuniranju stranih državljana i vlada, uključujući i one njihovih saveznika.

Ministarstvo pravde SAD je 21. juna otpečatilo optužbe za špijunažu protiv Snoudena, nakon čega mu je američki Stejt department oduzeo pasoš. Dva dana kasnije stigao je u Moskvu gde mu je mesec dana kasnije ponuđen azil. Snoudenu je odobren stalni boravak u Rusiji 2020.

NultaTačka/RT