Sve vesti Svet

Nova STUDIJA LANSETA: Nošenje maski u školama nije doprinelo nikakvoj ZAŠTITI OD COVID-a

Nova STUDIJA LANSETA: Nošenje maski u školama nije doprinelo nikakvoj ZAŠTITI OD COVID-a

Najnovija studija koja se pojavila u preprintu Lanceta a koju su radila dva Univerziteta, jedan iz Toronta a drugi iz Kalifornije govori o slučaju obaveznog nošenja maski u školama i nikakvih efektima takvih mera.

Deca u Srbiji su bila primorana da se maskiraju dve godine kako ova studija tvrdi bez ikakve potrebe.

U školama u Sjedinjenim Državama i drugim zemljama tokom pandemije Covid-a 19 vodila se znatna debata oko obaveznog nošenja maski za lice. Do danas nije bilo randomizovanih kontrolisanih ispitivanja takve mere kod dece. Sve analize efikasnosti obaveznih maski u školama oslanjale su se na opservacijske studije. Centri za kontrolu bolesti u SAD-u objavili su višestruke opservacijske studije koje sugerišu da obaveza nošenja školskih maski značajno smanjuje stopu slučajeva zaraze. Međutim, bilo je i brojnih dodatnih američkih i međunarodnih opservacijskih studija koje nisu otkrile značajan učinak takvih mera maski na pedijatrijske slučajeve.

Naša studija replikuje visoko citiranu studiju CDC-a koja pokazuje negativnu povezanost između obaveznih maski u školama i pedijatrijskih slučajeva SARS-CoV-2. Zatim proširujemo studiju koristeći veći uzorak okruga i duži vremenski interval, koristeći skoro šest puta više podataka od originalne studije. Ispitujemo odnos između obaveznih maski i pedijatrijskih slučajeva po glavi stanovnika, koristeći višestruku regresiju za kontrolu razlika između školskih okruga.

Nalazi: Repliciranje CDC studije pokazuje slične rezultate; međutim, uključivanje većeg uzorka i dužeg perioda nije pokazalo značajnu vezu između obaveznog nošenja maski u školama i smanjenja broja slučajeva zaraze. Ovi rezultati su postojali kada su se koristile metode regresije za kontrolu razlika između okruga.

Tumačenje: Školski distrikti koji odluče da zadrže obavezno nošenje maski će se verovatno sistematski razlikovati od onih koji to ne čine na više, često neprimećenih načina. Nismo uspeli da uspostavimo vezu između nošenja maski u  školama i pedijatrijskih slučajeva  u dužem intervalu. Naša studija pokazuje da su opservacijske studije intervencija sa malim do umerenim veličinama efekta sklone pristranosti uzrokovanim odabirom i izostavljenim varijablama. Nasumične studije mogu pouzdanije informisati politiku javnog zdravlja.

Studiju finansirao: Univerzitet u Torontu

Cela studija- https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=4118566