Sve vesti Svet

Nova studija otkriva način širenja majmunskih boginja

Nova studija otkriva način širenja majmunskih boginja

Nova studija o majmunskim boginjama ima mogući trag zašto se virus širi tako brzo, a istraživači kažu da su otkrili da virus sadrži neobično veliki broj mutacija, što može predstavljati „ubrzanu evoluciju“.

Utvrđeno je da novi soj majmunskih boginja ima u proseku 50 mutacija u uzorcima koje su pregledali portugalski istraživači, dok bi se normalno očekivalo samo oko 10, prema novoj recenziranoj studiji, objavljenoj 24. juna u medicinskom časopisu Nature Medicine.

Neočekivano veliki broj genetskih varijacija u trenutno rasprostranjenoj varijanti majmunskih boginja sugeriše da se virus može brzo prilagođavati, sa mogućim implikacijama na brzinu prenosa.

„Naši podaci otkrivaju dodatne naznake tekuće virusne evolucije i potencijalne ljudske adaptacije“, napisao je istraživački tim u studiji.

Trenutna epidemija je zabeležila ukupno 2.103 laboratorijski potvrđena slučaja majmunskih boginja, uključujući jednu smrt, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

„Izbijanje infekcije majmunskih boginja i dalje pogađa prvenstveno muškarce koji imaju seks sa muškarcima i koji su nedavno prijavili seks sa novim ili više partnera“, saopštila je SZO.

U Sjedinjenim Državama, zdravstvene vlasti su u objavi od 24. juna saopštile da su identifikovale 201 slučaj majmunskih boginja.

Bajdenova administracija je 22. juna saopštila da proširuje kapacitete za testiranje na majmunske boginje slanjem testova u pet komercijalnih laboratorijskih kompanija.

„Dramatičnim širenjem broja lokacija za testiranje širom zemlje, omogućavamo svakome ko treba da se testira da to uradi“, rekao je Ksavijer Besera, sekretar Odeljenja za zdravlje i ljudske usluge (HHS).

„Svi Amerikanci bi trebalo da budu zabrinuti zbog slučajeva majmunskih boginja“, dodao je on.

MARIO ZNA i MILA ALEČKOVIĆ- Ovo je opasnije od VIRUSA i RATA-Kontrola uma kroz APOKALIPTIČNE NASLOVE

Nulta Tačka/ZeroHedge