Sve vesti Svet

Nova TEORIJA curenja virusa nema veze sa Kinom. Da li je odavde sve krenulo?

Nova TEORIJA curenja virusa nema veze sa Kinom. Da li je odavde sve krenulo?
Pisao Elena Vuk

Mađarski naučnici objavili su da postoji veliko nepodudaranje u podacima o poreklu Covid-a, kao i da su Kinezi uklonili ključne uzorke iz genetske baze podataka.

Rana verzija Covid-a, za koju se čini da je nastala u laboratoriji, otkrivena je u uzorcima kineske biotehnološke kompanije, piše Sara Knepton, urednica naučne redakcije Telegrafa.

Ovo otkriće daje za pravo tvrdnjama da je virus možda nastao kao laboratorijski eksperiment koji je slučajno procurio.

Stručnjaci za bioinformatiku s Veterinarskog fakulteta i Univerziteta Lorand u Budimpešti došli su do otkrića slučajno dok su ispitivali genetske podatke iz uzoraka tla prikupljenih s Antarktika krajem 2018. i početkom 2019. godine.

Uzorci su poslani u Sangon biotek u Šangaju na ispitivanje u decembru 2019, gde su kontaminirani dosad nepoznatom varijantom Covid-a.

Varijanta ima mutacije koje premošćuju jaz između koronavirusa slepog miša i najranijeg soja iz Vuhana, tako da može biti verzija virusa predaka, odnosno već postojećeg, piše Telegraf.

Istražna komisija: Ne, dame i gospodo, klinička ispitivanja nisu pokazala da vakcine spašavaju živote

Uzorci takođe sadrže DNK hrčaka i majmuna, što sugeriše da je rani virus možda bio uzgajan u životinjskim staničnim linijama.

„Jedinstvene mutacije upućuju na to da je to varijanta predaka. Dakle, ako je određen recimo sredinom decembra, pre nego što iko identifikovao virus kod ljudi i pokušao da ga uzgaja u laboratorijima, onda to ukazuje na tajne uzorke u laboratorijima 2019.godine“, rekao je Vikont Ridli, autor knjige ‘Viral: The Search for the Origin of Covid-19’.

„Oni nisu od tuljana ili pingvina, već od afričkih zelenih majmuna i kineskih hrčaka. Obe vrste su izvor najčešće korišćenih laboratorijskih staničnih linija“, rekao je Ridli o otkrivenom životinjskom DNK.

Tačan datum kada je izvršeno izdvajanje DNK nije siguran. Međutim, istraživači kažu da bi, ako se to dogodilo u decembru 2019, virus mogao biti predak izvornog ljudskog soja iz Vuhana.

Ako je ipak izdvojen početkom 2020. godine, možda je bio kontaminiran eksperimentima koje su sproveli istraživači koji su pokušavali saznati više o virusu u nastajanju.

Dr Džiz Blom, virusolog iz Centra za istraživanje raka Frid Hačinson u Sijetlu, ponovno je pregledao podatke i potvrdio da antarktički uzorci sadrže kovid 19 koji je imao tri ključne mutacije koje su približile koronaviruse šišmiša prvom ljudskom soju iz Vuhana.

Trenutno su kod šišmiša pronađeni najbliži prirodni srodnici kovida 19. Jedan takav koronavirus šišmiša, pod nazivom RaTG13, pronađen je u štencima u provinciji Junana, u jugozapadnoj Kini, dok je nekoliko drugih, nazvanih Banal 20- 52, otkriveno u Laosu, koji deli granicu s provincijom Junana.

Oba područja proučavali su ‘lovci na viruse’ s uzorcima koje su poslali istraživačima na Institutu za virusologiju u Vuhanu.

„Te tri mutacije su intrigantne jer su sve mutacije predaka koje pomeraju sekvencu ‘bliže’ srodnicima s koronavirusom šišmiša RaTG13 i Banal 20-52 u odnosu na prvi prijavljeni u Vuhanu sa pijace morskih plodova“, komentarisao je značaj otkrića dr Blum.

U maju 2021. tim američkih biologa evolucije objavio je istraživanje o tome kako bi predak kovida 19 trebao da izgleda, pa je došao do dve varijante. Jedna je imala tri iste mutacije pronađene u uzorcima.

„Virus sa te tri mutacije u odnosu na Wuhan-Hu-1 jedan je od dva verovatna prethodnika za sve trenutno poznate ljudske SarsCov2 viruse“, dodao je dr Blum.

„Sve što možemo reći jest da su ovi uzorci kontaminirani u Sangon bioteku s nekim ranijim virusima SarsCov2, od kojih su neki izgleda bili iz uzoraka gajenih u laboratoriji“, kazao je dr Blum.

„Vremenska linija je ovde jako bitna. Ako su određeni u decembru 2019., onda je to veoma važno, jer Kina drži SarsCov2 viruse neotkrivenima sve do 31. decembra. Sve što možemo reći jest da su ovi uzorci kontaminirani u Sangon bioteku s nekim ranijim virusima SarsCov2, od kojih su neki izgleda bili iz uzoraka uzgojenih u laboratoriji“, kazao je dr Blum.

Mađarski tim kaže da su, kada su prvi put ukazali na nesaglasnost u podacima određivanja virusa, Kinezi odmah uklonili uzorke iz genetske baze podataka, iako su oni u međuvremenu obnovljeni, zaključuje se u tekstu u Telegrafu.

Nulta Tačka/Mediji