Sve vesti UFO

NOVA ZVEZDA ILI SAMO OBIČAN NLO?! ČUDNI OBJEKAT U SVEMIRU ŠALJE RADIO TALASE SVAKIH 18 MINUTA

NOVA ZVEZDA ILI SAMO OBIČAN NLO?! ČUDNI OBJEKAT U SVEMIRU ŠALJE RADIO TALASE SVAKIH 18 MINUTA
Pisao Elena Vuk

Neko novo svetlo u svemiru pulsira mnogo sporije od većine sličnih kosmičkih objekata,  možda je to samo čudna vrsta neutronske zvezde koju nikada pre nismo videli..

Tajanstveni objekat u svemiru pulsira na način koji astronomi nikada ranije nisu videli. Možda je to čudna neutronska zvezda, ostatak masivne zvezde koja je eksplodirala. Ovakvo ispitivanje nebeskih objekata moglo bi nam pomoći da shvatimo smrtne muke zvezda.

Natasha Hurley-Walker sa Univerziteta Curtin u Pertu, Australija, i njene kolege pronašle su ovaj objekat koristeći Murchison Widefield Array (MWA), radio teleskop. Nakon što su uočili niz radio talasa koji su se činili da se pojavljuju, a zatim nestaju, iskopali su po arhivskim podacima koje je MWA prikupio početkom 2018. i pronašli još 71 impuls.

Sa svakim impulsom, objekat, nazvan GLEAM-X J162759.5-523504.3 i udaljen oko 4000 svetlosnih godina, oslobađao je ogromne količine energije. “Ovde je blještavilost stvarno ludo, stvarno, stvarno, stvarno ekstremno”, rekla je Hurley-Walker na konferenciji za novinare.

Nismo očekivali da ćemo pronaći nešto tako sjajno.

Pulsirao je pravilnim ritmom, svetleći na 30 do 60 sekundi svakih 18,18 minuta. Ništa sa sličnim ritmom nije pronađeno ranije, većina bljeskajućih radio objekata na nebu pulsira mnogo brže, svetleći i ponovo nestajući za nekoliko sekundi. “Niko nije razmišljao o traženju objekata u ovom vremenskom okviru jer nismo mogli smisliti nikakve mehanizme koji ih proizvode, a oni ipak postoje”, izjavila je zanesena Hurley-Walker.

Pulsiranje ukazuje da se objekt verovatno okreće, a druga merenja njegove svetlosti nagoveštavaju da mora imati snažno magnetno polje. To je navelo istraživače da posumnjaju da se možda radi o magnetaru, vrsti neutronske zvezde s posebno jakim magnetnim poljem, ali nije jasno kako se magnetar može tako sporo okretati i sijati tako sjajno.

“Bila sam zabrinut da su to vanzemaljci, ali… to je u veoma širokom rasponu frekvencija, a to znači da mora da je prirodan proces,  ovo nije veštački signal”, izjavila je Hurley-Walker. Ona i njene kolege sada traže još ovakvih objekata kako bismo mogli shvatiti o čemu se tačno radi.

Nulta Tačka/NewScientist