Stav

NOVAK ĐOKOVIĆ: ,,NE ZNAM DA LI ĆU IĆI U AUSTRALIJU, PRAVI SE RAZDOR U DRUŠTVU I NEĆU DA OTKRIJEM DA LI SAM SE VAKCINISAO ILI NE”

NAJNOVIJA VEST! ĐOKOVIĆU ZVANIČNO ZABRANJEN ULAZ U AUSTRALIJU! ADVOKATI RADE NA ŽALBI

Srpski teniser Novak Đoković ponovo je u centru pažnje zbog stavova o vakcinaciji.

Australijska vlada donela je odluku da na prvom grend slemu sledeće sezone neće moći da nastupe igrači koji se nisu vakcinisali dva puta. Jedan od tenisera koji je bio protiv obavezne imunizacije je i Novak Đoković koji je dobio javne “pretnje” od vlade države Viktorija pred Australijan open.

– U celoj ovoj širini stvari, ja još ne znam da li ću igrati u Melburnu. Ne znam koji će mi biti raspored. Ima previše nagađanja. Mediji mnogo nagađaju i to mi je jako zasmetalo. Nisam se oglašavao previše zato što je svako pravio neke pretpostavke na osnovu onoga što sam rekao pre godinu dana. Jedna te ista stvar se vrti i mnogo se pravi razdor u društvu, ne samo u sportskom, nego u celom društvu, između onih koji su nevakcinisani i vakcinisani. I to je stvarno strašno. Da smo mi spali na to da nekoga diskriminišemo ako želi da odluči za sebe ovako ili onako, da li hoće ili neće da se vakciniše. To je stvarno… Jako sam razočaran društvom svetskim u ovom trenutku i načinu na koji mediji prenose i vrše pritiske na sve ljude. Ima previše nejasnoća, previše nekih informacija koje i nisu validne, pa se pokažu da jesu, pa nisu, dosta se sve menja – rekao je Novak Đoković.

Nije poznato da li se Novak Đoković u međuvremenu vakcinisao, a teniser ni sada nije želeo da otrkiva to.

– Zauzimam stav koji zauzimam i uvek sam isto razmišljao. Neću da otkrijem svoj status da li sam se vakcinisao ili ne. To je privatna stvar i po našem zakonu ko god te pita, ti na neki način možeš i da ga teretiš za to što te je pitao. To je neumereno pitanje. Previše ljudi danas dopuštaju sebi takvu slobodu da pitaju stvari i da osuđuju čoveka. Šta god ti da odgovoriš: „Jesam, nisam, možda, ne znam, razmišljam!” oni će to da zloupotrebe. Mediji su postali, nemam reč kako da opišem. Šire strah i paniku među ljudima i ja ne želim da učestvujem u tom razdoru. Osećam da su svi neprijateljski nastrojeni. Ne želim da im dajem povoda da pišu neke stvari o meni – objašnjava najbolji teniser svih vremena i dodaje.

– Sada ovo što sam vama rekao, neko od vaših urednika može da uzme i napravi skandal od toga. Ne želim da učestvujem u nekoj oluji koja se trenutno dešava. Kažem vam sportski, ne znam da li ću ići. Naravno da želim da idem, Australija je moj najuspešniji grend slem, hoću da učestvujem, volim ovaj sport, imam i dalje motivaciju, ali sam rekao zašta imam motivaciju. To je čitava geneza.

Poznato je da se Novak već godinama bori da se teniseri više pitaju za situaciju u “belom sportu”, ali za sada ne pronalazi previše razumevanja na ATP turu ili kod organizatora turnira.

– Voleo bih kada bi se igrači malo više udružili, da li kroz PTPA ili nešto nezavisno ili kroz ATP ili VTA, samo da na neki način i mi budemo relevantni u nekom procesu odlučivanja. Sada, osećam da se igrači uopšte ne pitaju ni za šta. Što se ne razlikuje mnogo od prošlosti kako su se stvari radile, ne samo za Australiju nego uopšte za mnoge drue turnire, da ne ulazim sada u detalje. Ne znam da li ću ići u Australiju, ne znam šta se dešava. Trenutno, situacija uopšte nije dobra – podvukao je Đoković.

NultaTačka/Mediji