Sve vesti Svet

NOVAVAX POČINJE SA ISPITIVNJEM KOMBINOVANE VAKCINE PROTIV COVIDA I GRIPA

Pisao Elena Vuk

Američki proizvođač vakcina Novavax započeo je svoje rano ispitivanje vakcine koja kombinuje još uvek neodobrenu vakcinu protiv Covid-19 sa drugom njihovom vakcinom NanoFlu protiv gripe.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

U saopštenju od srede, Novavax je rekao da je pokrenuo studiju u ranoj fazi, koja je obuhvatila 640 zdravih odraslih osoba u dobi od 50 do 70 godina, kako bi se testirala sigurnost i efikasnost njegove kombinovane vakcine protiv Gripe/Covid-19.

Oni koji su uključeni u ispitivanje ili su prethodno bili zaraženi Covid-19 ili su dobili odobrenu vakcinu najmanje osam nedelja pre početka studije Novavax.

U ispitivanju koje se održava u Australiji učesnici će primiti NVX-CoV2373 vakcinu protiv Covid-19, koja čeka odobrenje, u kombinaciji sa vakcinom protiv gripe NanoFlu. Koktel takođe uključuje adjuvant koja je supstanca koja može pojačati imunološki odgovor.

“Kombinacija ove dve vakcine … mogla bi dovesti do veće efikasnosti zdravstvenog sistema i postići jedan visoki nivo zaštite od Covid-19 i gripe sa jednim režimom”, rekao je u izjavi Novavaxov predsednik za istraživanje i razvoj Gregory Glenn.

Kompanija se reklamirala kao lider u trci za sigurnu i delotvornu kombinaciju vakcine protiv gripa i Covid-19. Novavax je u maju rekao da očekuje da će sezonske kombinovane vakcine protiv gripa i Covid-19 biti vitalno važne u kontroli širenja pandemije.

U pretkliničkim studijama, vakcina je “pokazala snažne, funkcionalne imunološke odgovore” protiv četiri različite vrste gripa i Covid-19. Ova kompanija tvrdi da je pomoćno sredstvo Matrix-M u tome imalo ključnu ulogu.

Novavax ne očekuje rezultate ispitivanja do prve polovine 2022. godine. Kompanija je u više navrata odgađala prijavu za odobrenje svoje vakcine protiv Covid-19.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Nulta Tačka/RT