Sve vesti Svet

Novi distopijski zakon u Britaniji predviđa da li je objava na mrežama “ISTINITA” i pre nego što se objavi

Novi distopijski zakon u Britaniji predviđa da li je objava na mrežama "ISTINITA" i pre nego što se objavi

U još jednoj manifestaciji turobnog sistema „društvenih kreditnih bodova“, amandman na zakon u Velikoj Britaniji bi naložio svim korisnicima društvenih medija da dobiju „ocenu istinitosti“ koja unapred određuje tačnost njihovih postova.

Predloženo je da se amandman doda već odvratnom „Zakonu o bezbednosti na mreži“, koji bi cenzurisao „zakoniti, ali štetan“ sadržaj, a uveo ga je poslanik Konzervativne stranke Džon Penrouz.

„Kao nešto iz distopijske fikcije, Penrouz, poslanik za Veston-super-Mare, predložio je da vlada prisili onlajn platforme da prate rezultat koliko osoba postavlja istinite postove, što se određuje prema njihovim prošlim izjavama“, piše Dan Frieth.

Amandman navodi da svi korisnici koji su „proizveli sadržaj koji su sami generisali“, objavili vesti ili samo objavili „komentare“ ili „recenzije“ treba da budu rangirani prema platformi o kojoj je reč, sa ocenom koja označava njihovu „istorijsku tačnost činjenica“.

Pravila bi se odnosila na svakoga ko premaši određeni prag online pregleda, a tu cifru će odrediti britanski regulator komunikacija OFCOM.

Postovi korisnika bi tada bili „prikazani na način koji omogućava svakom korisniku da lako dođe do informisanog uvida o verovatnoj činjeničnoj tačnosti sadržaja u isto vreme kada naiđe na njega“.

Drugim rečima, novi zakon bi ovlastio platforme društvenih medija krajnje levice, pod pretnjom vladinih kazni, da postavljaju oznake „dezinformacija“ na profile desničarskih korisnika, sa potencijalom da bi takve negativne etikete potom uticale na performanse algoritama.

Ovo bi u osnovi predstavljalo dramatičnu ekspanziju oznaka „dezinformacija“ i „provera činjenica“ koje se već primenjuju na pojedinačne objave, proširujući ih na ljude.

U međuvremenu, u povezanoj priči, grupa visokih konzervativaca, uključujući lorda Frosta, upozorila je da će zakon o onlajn bezbednosti dovesti do drske cenzure političkih mišljenja.

„Uticaj na naše građanske slobode već se dešava u realnom vremenu“, navodi se u pismu upućenom sekretarki za kulturu Nadin Doris. „Laburistička partija je izrazila nameru da proširi regulatorni okvir kako bi uključio ‘i dezinformacije u vezi sa zdravljem’.”

„Ovo bi moglo dovesti do toga da država odredi kompanije društvenih medija kao arbitra istine na internetu i to predstavlja ozbiljne probleme za slobodu govora“, upozorava se u pismu.

Nulta Tačka/InfoWars