Sve vesti Svet

NOVI IZVEŠTAJ AMERIČKE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE: RUSIJA PRIPREMA 175 HILJADA VOJNIKA ZA UKRAJINSKU OFANZIVU

Pisao Elena Vuk

Washington Post sada izveštava da je Rusija okupila još više snaga u blizini Ukrajine nego što se ranije mislilo. Tokom protekle dve nedelje zapadni izveštaji, zasnovani uglavnom na tvrdnjama Američkih i Kijevskih zvaničnika, kružili su cifru od 90.000 ili do 100.000 ruskih vojnika okupljenih u regionu Krima i blizu Donbasa.

Međutim, Washington Post je u petak tvrdio da Rusija priprema “ofanzivu na više frontova” sa invazijskim snagama od 175.000 vojnika, te da bi vojni upad u Ukrajinu mogao doći već u januaru. Ovo je ogromna revizija u odnosu na već naglašene početne procene objavljene u izveštajima američkih medija.

Pre samo nekoliko dana zvaničnik Pentagona John Kirby je očito umanjio značaj “pretnje invazije” iz Rusije. “Mi to vrlo pažljivo pratimo”, rekao je on na brifingu za novinare u utorak, dodajući: “Ne predviđamo nikakvu američku vojnu intervenciju u ovom sukobu.” Kao što smo ranije opisali, varijacije Pentagona “pratimo situaciju” uopšte ne sugerišu da su američki odbrambeni lideri zaista uvereni da vojni napad na Ukrajinu zapravo dolazi.

Ali WaPo, zasnovan na novootkrivenom dokumentu američke obaveštajne službe, kao i na anonimnim zvaničnicima, zaključuje:

“Ruski planovi predviđaju vojnu ofanzivu na Ukrajinu već početkom 2022. sa razmerom snaga dvostruko većim od onoga što smo videli prošlog proleća tokom ruske brze vežbe u blizini Ukrajinskih granica”, rekao je zvaničnik administracije, govoreći pod uslovom anonimnosti da bi razgovarao o osetljivim informacije.”

Planovi uključuju opsežno kretanje 100 bataljonskih taktičkih grupa sa oko 175.000 ljudi, zajedno sa oklopom, artiljerijom i opremom”, nastavlja se u izveštaju.

Iako su ponovljene optužbe protiv Moskve proteklih nedelja učinjene bez konkretnih dokaza, nešto što je Kremlj istakao (usred kontinuiranih izveštaja u kojima se navodi da ruske snage “rastu”… u Rusiji) novi izveštaj Washington Posta je barem pokušavajući ukazati na neki nivo “dokaza”, u obliku satelitskih fotografija:

Nepoverljivi dokument američke obaveštajne službe do kojeg je došao Post, a koji uključuje satelitske fotografije, prikazuje ruske snage koje se gomilaju na četiri lokacije. Trenutno je raspoređeno 50 taktičkih grupa na bojnom polju, zajedno sa novopristiglim tenkovima i artiljerijom, navodi se u dokumentu.

Postoji jednoglasna saglasnost da su dotične ‘invazivne snage’ sve stacionirane i dobro pozicionirane unutar ruske teritorije, u nekim slučajevima duboko unutar suverenih granica zemlje.

 

U međuvremenu, Američki predsednik Bajden se u petak osvrnuo na izveštaje, rekavši da njegova administracija priprema teške mere kako bi odgovorila na svaki mogući scenario Ruske vojne ofanzive.

“Ono što radim je da sastavljam ono za šta verujem da će biti najsveobuhvatniji i najsmisleniji skup inicijativa kako bi gospodinu Putinu bilo veoma, veoma teško da nastavi i uradi ono što ljudi brinu da bi mogao učiniti”, Bajden rekao je o ruskom predsedniku i novoj Ukrajinskoj krizi u nastajanju.

Nekoliko dana ranije, dok je bio u Evropi, državni sekretar Antony Blinken opisao je “dokaze da je Rusija napravila planove za značajne agresivne poteze protiv Ukrajine”, dok je pretio novim sankcijama i drugim “opcijama” na stolu.

Trenutno se govori o hitnom virtuelnom samitu Bajden-Putin koji je u toku, kako bi se rešila kriza, i gde se očekuje da će Putin pritisnuti Belu kuću da dobije garancije da nema daljeg širenja NATO-a na istok.

Nulta Tačka/ZeroHedge