Sve vesti Svet

NOVI MASOVNI PROTEST U MELBURNU PROTIV “COVID TIRANIJE” I NOVOG ZAKONA! ADVOKATSKA KOMORA STALA UZ NAROD (VIDEO)

Hiljade Australijanaca izašlo je na ulice Melburna kako bi protestovalo zbog obavezne vakcine i predloženog zakona koji bi premijeru države Viktorije Danielu Andrewsu dao više slovode da proglasi pandemiju i uvede karantene.

Velika grupa demonstranata, među kojima su bili i deca i starci, nosila je australijske zastave i marširala kroz Centralnu poslovnu četvrt Melburna u subotu, pozivajući na smenu svog premijera uz skandiranje “Sack Dan Andrews!”

Craig Kelly, poslanik Partije Ujedinjene Australije, učestvovao je u protestu i pozvao da se sruši zakon. Na društvenim mrežama, Kelly je napisao da su demonstracije ogranizovane “protiv tiranije”, “protiv diktatora” i “protiv kršitelja ljudskih prava”.

Subotnji protest bio je samo poslednji u nizu protesta u Melburno od početka pandemije Covid-19 i poslednji od nekoliko protesta u gradu koji su posebno usmereni na predloženi zakon.

Nacrt zakona o amandmanima na javno zdravlje i dobrobit (upravljanje pandemijom) 2021. prošao je prošlog meseca u donjem domu Viktorije, a iduće nedelje bi trebao proći kroz gornji dom države.

Kontroverzni zakon bi zamenio trenutne zakone o vanrednom stanju u Viktoriji i dao više vlasti premijeru da proglasi ‘stanje pandemije’ i naknadno implementira ograničenja karantina – zaobilazeći odobrenje glavnog zdravstvenog službenika, koji tradicionalno ima poslednju reč u takvim deklaracijama .

Predlog zakona je dobio oštre kritike, uključujući i od strane advokatske komoru Viktorije, koja je izrazila “ozbiljnu zabrinutost” zbog predloženog zakona i upozorila da bi takav zakon dao “efektivno neograničenu moć da se upravlja državom” bez nadzora.

Demonstranti su u subotu protestovali i protiv odluke Viktorije o vakcinama koji je stupio na snagu ove nedelje i koji zahteva da građevinski radnici u državi budu u potpunosti vakcinisani protiv Covid-19 da bi radili.

Melburn je doživeo neka od najdužih i najstrožih zaključavanja zbog Covida-19 na svetu. Prošlog meseca, kada je završeno šesto zatvaranje u gradu, ukupan broj dana izolacije u Melburnu od početka pandemije iznosio je 262.

NultaTačka/RT