Sve vesti Svet

Novi Zeland: Demonstranti uhapšeni dok su pokušavali da probiju policijski kordon(VIDEO)

Novi Zeland: Demonstranti uhapšeni dok su pokušavali da probiju policijski kordon

Tokom protesta protiv ograničenja Covida-19, demonstranti su pozvali premijerku Jasindu Ardern da podnese ostavku.

Najmanje dve osobe uhapšene su u sredu u Velingtonu, na Novom Zelandu, nakon što su demonstranti zbog Covida-19 navodno pokušali da prođu pored policijske barikade ispred parlamenta.

Prema lokalnim izveštajima, demonstranti su pokušali da prođu pored policijske barikade i izađu na stepenice parlamenta oko 15 časova, zbog čega su policajci priveli najmanje dve osobe.

Na snimcima incidenta se vidi zid policajaca koji pokušava da drži demonstrante podalje od parlamenta dok je sve više pristizalo pojačanje. Na snimku se vidi kako odvode jednog muškarca sa lisicama na rukama, koji je imao na sebi naočare za sunce, šorts i japanke.

Demonstranti su pozvali premijerku Jasindu Ardern da se povuče sa svoje funkcije, dok je ona kao odgovor pokušala da minimizira incident. Ardern je rekla za Newstalk ZB: “Videla sam niz protesta tokom svog vremena i to svakako nije velikih razmera.”

Premijerka je takođe rekla da demonstracije „nisu reprezentativne za ogromnu većinu Novozelanđana“.

Zemlja trenutno zahteva da radnici u određenim sektorima – uključujući zdravstvo, obrazovanje, odbranu i hitne službe – budu u potpunosti vakcinisani protiv Covida-19. Vlada je takođe učinila dopunske vakcine obaveznim i zahteva od Novozelanđana da nose medicinske maske za lice u zatvorenim javnim prostorima.

Nulta Tačka/RT