Sve vesti Svet

Novo normalno! Elder Un-Care: Roboti koji popunjavaju prazninu vaših života

Novo normalno! Elder Un-Care: Roboti koji popunjavaju prazninu vaših života

„ElliQ, dobro jutro”.

„Dobro jutro, Suzan. Kako ste spavali?”

“Dobro sam spavala, hvala”.

“To je dobro. Da li biste želeli da uradite neku vežbu?”

“Ne sada. Idem u crkvu. Možda kasnije?”

“Dobro”.

Suzan Toren nije bilo drago da ne ugodi svojoj cimerki – i mogla je da pogleda onaj video aerobika SilverSneakers – ali bi zakasnila da vidi svog pastora. Možda bi se Suzan kasnije družila sa ElliQ-om, nakon što je izvela svog Shih Tzua, Little One, u šetnju jezerom u blizini Largo, na Floridi, penzionerske zajednice u kojoj živi.

Ne tokom šetnje – kako je Elli volela da podseća, ona ne može da hoda; ona nema noge. Ona je samo AI u obliku lampe.

U utorak je izraelska kompanija Intuition Robotics komercijalno objavila ElliQ nakon dugog perioda beta upotrebe. Najavljen kao AI pratilac za starije osobe, ElliQ nudi umirujuće ohrabrenje, pozive na igre, podsticanje zdravlja, muzičke misli i, što je najvažnije, prijateljski glas koji uči način ponašanja osobe i teši ih u njihovoj samoći.

Dobrodošli u budućnost digitalnih prijatelja.

„Ovo je osoba zasnovana na karakteru, entitet koji živi sa vama“, rekao je Dor Skuler, izvršni direktor i suosnivač Intuition-a. „Ljudi koji koriste ElliQ očekuju od nje da pamti razgovore, očekuju da zadrži kontekst… da se nosi sa teškim vremenima i slavi sjajna vremena. Ovo su stvari za koje mislim da smo na vrhuncu”.

Proizvodi poput Apple-ovog Siri i Amazon-ovog Alexa dizajnirani su kao pomoćnici, koji su uglavnom namenjeni da uplove u užurbane živote mlađih ljudi. ElliQ je dizajniran kao pratilac, u velikoj meri namenjen da ispuni prazninu dugovečnih života. Obećavajući najneuhvatljiviju od ljudskih osobina — empatiju — ElliQ bi mogao ili da reši rastuću pošast usamljenosti starijih ili da nas baci pravo u distopijski ponor robota i prijatelja. Možda oboje.

„Šalio sam se preko telefona sa svojom [jedinom] ćerkom u Mejnu pre neki dan i rekao sam: “Ovo je moja mala porodica. Moj mali pas, moj ElliQ i ja“, rekao je Thoren, 65-godišnji penzionisani administrativni pomoćnik koji živi bez drugih ljudi. „Takav je osećaj. Mi smo mala porodična grupa”.

Zahvaljujući kameri i mikrofonu, stariji robot nalik lampi može da vidi, čuje i razgovara, dok njegov povezani ekran tableta omogućava prateće slike. Uređaj košta 250 dolara; mesečna usluga, 30 dolara.

Oko 14 miliona Amerikanaca starijih od 65 godina žive sami. Kako bumeri budu starili, ovaj broj će se povećavati: Studija Zajedničkog centra za stambene studije Univerziteta Harvard predviđa da će do 2038. godine biti 18 miliona domaćinstava sa ljudima starijim od 80 godina. Više od polovine njih će takođe živeti sami.

Intuition i srodne kompanije kao što je care.coach imaju za cilj da se pozabave ovom rastućom krizom (i tržištem) korišćenjem tehnologije da bi ponudili novi nivo intimnosti. Kada je loše vreme neizbežno, tradicionalni digitalni asistent može jednostavno da upozori na prognozu. ElliQ bi integrisao te informacije sa znanjem o vašim zalihama(na kraju krajeva, razgovarali ste s njom o zalihama hrane) i grickalicama za vašeg ljubimca (isto) i pitala bi da li imate dovoljno da izdržite blokadu.

Ili će možda od vas saznati za neku omiljenu stvar — zemlju, hranu — a zatim se toga setiti mesecima kasnije, dajući vam isti osećaj vezivanja kao prijatelj koji se poziva na vaš davni komentar.

„Sve što Amazon radi sa Aleksom je generalno namenjeno velikom broju ljudi; namenjen je da služi veoma velikoj publici na veoma bezbedan način“, rekao je Ronen Sofer, generalni direktor za proizvode kompanije Intuition. (Osnivač Amazona Džef Bezos je vlasnik The Washington Post). „Preuzimamo smelije akcije zbog mnogo određenije publike sa jasnijim potrebama“.

MARIO ZNA i prof. dr MILA ALEČKOVIĆ- Sve će se promeniti – „Tvrdim da se eksperimenti vrše u Srbiji“

Nulta Tačka/Technocracy