Sve vesti Svet

NOVO NORMALNO U SKLOPU KLIMATSKE HISTERIJE! VEŠTAČKA STABLA USKORO U VAŠOJ ULICI

NOVO NORMALNO U SKLOPU KLIMATSKE HISTERIJE! VEŠTAČKA STABLA USKORO U VAŠOJ ULICI

CO2 je hrana za biljke bez kojeg bi sav život na Zemlji nestao! Biljke deluju kao dobra dopuna čovečanstvu, jer potonja vrsta ispušta ugljen dioksid, kojeg biljke potom pretvaraju u kiseonik koji je potreban ljudima za život. Biljke uzimaju ugljen dioksid, hranjive tvari iz zemlje, vodu i sunčevu svetlost i stvaraju kiseonik i vrstu jednostavnog šećera koji koriste za energiju. To je proces neophodan za život na Zemlji i zove se fotosinteza.

Umesto da smo koncentrisani na pošumljavanje planete, i dalje se seku šume, zanemaruje se značaj biljaka ili se on umanjuje, a predlažu se veštačka rešenja. Pročitajte u nastavku ideje levičarskih ekologa. CO2 koji je hrana za biljke se mora ukloniti iz vazduha na veštački način umesto da pospešujemo broj biljaka, a samim tim i količinu kiseonika koje nam biljke daju, a da ne pominjemo šta je urađeno Amazonskim šumama. Priča sledi u nastavku.

Sada ima toliko CO2 u atmosferi da većina scenarija pokazuje da samo okončanje emisija neće biti dovoljno za stabilizaciju klime – čovečanstvo će takođe morati da ukloni CO2 iz vazduha.

Pionir u izvlačenju i skladištenju ugljen-dioksida profesor Klaus Lakner sa Univerziteta Arizona izneo je zanimljiv predlog – izgradnju mehaničkih stabala koja bi s mnogo većom učinkovitošću izvlačila ugljen-dioksida iz vazduha i skladištila ugljenik, prenosi portal „Konverzejšen“.

TVITER ZABRANJUJE NOVINARE KOJI SU IZVEŠTAVALI O PROTESTIMA PROTIV OBAVEZNE VAKCINACIJE

„To su visoki vertikalni stubovi diskova obloženih hemijskom smolom, prečnika oko 2,5 metra, sa diskovima udaljenim oko pet centimetra. Kako vazduh struji, površine diskova apsorbuju CO2. Posle 20 minuta, diskovi su puni i tonu u bure ispod. Šaljemo vodu i paru da otpustimo CO2 u zatvoreno okruženje, i sada imamo mešavinu vodene pare i CO2 niskog pritiska. Možemo povratiti većinu toplote koja je ušla u zagrevanje kutije, tako da je količina energije potrebna za zagrevanje prilično mala“, pojasnio je Lakner.

Korišćenjem vlage možemo izbeći oko polovinu potrošnje energije i koristiti obnovljivu energiju za ostatak. Ovo zahteva vodu i suv vazduh, tako da neće svuda biti idealno, ali postoje i druge metode, ističe on.

Za svoj izum mehaničkih stabala, hvatača CO2, Lakner je od američkog Ministarstva za energetiku dobio 2,5 miliona dolara u julu 2021. godine. U to vreme Lakner je planirao da izgradi tri farme mehaničkih stabala, koje bi izvlačile oko 1.000 tona CO2 dnevno. U intervjuu je otkrio kako bi prva od tih farmi u pogon mogla da se pusti već u aprilu ove godine.

Ono što Laknerovo rešenje čini drugačijim od drugih je činjenica da koristi manje energije i fokusira se na skladištenje ugljenika.

Naime, kako je sam istaknuo, bolje i stabilnije skladištenje ugljenika je ključno, jer bi u protivnom u budućnosti mogli imati još veći problem, ako loše skladišteni ugljenik „pobegne“ u atmosferu.

„Mogle bi proći i decenije ili dve da se nova tehnologija prihvati, ali ako tome pridodamo i ekonomsku komponentu, prihvatanje će ići brže“, istaknuo je dr Lakner.

Nulta Tačka/Sputnik