Sve vesti Svet

NOVO NORMALNO! Vlasti u Španiji uvele ograničenja korišćenja vode- Zabranjeno pranje kola, zalivanje.

NOVO NORMALNO! Vlasti u Španiji uvele ograničenja korišćenja vode- Zabranjeno pranje kola, zalivanje.

Sve ovo što se dešava oko nas i zemljama sveta predvideli smo konstantnim upozorenjima. I dok su mejnstrim mediji tada označavali naše tekstove kao teorije zavere, ispostavilo se da je sve bilo tačno.

Najnovije potvrde naših ranijih pisanja dolaze iz Španije gde je država počela da primorava stanovnike i vlasnike preduzeća da se prilagode nečemu što preti da postane nova normalnost a tiče se ograničavanja u korišćenju vode.

Vodom se stanovništvo od sada snabdeva po rasporedu i samo za osnovne potrebe.

Oko 150 gradova i naselja u Kataloniji ograničilo je upotrebu vode, zatvorilo javne česme i zabranilo zalivanje vrtova, punjenje bazena i pranje automobila. Katalonska vodovodna kompanija ograničila je potrošnju na 250 litara po osobi dnevno.

MARIO ZNA UŽIVO! VEČERAS OD 20:30h! SVE ŠTO SMO PREDVIDELI BILI SMO U PRAVU

Vlasnik jednog restorana kaže da je uložio 10.000 evra da bi imao vodu u periodima restrikcija. Nedostatak vode pogađa i njega lično.

“Ovde otvaram u sedam ujutru, ali pre nego što dođem ne mogu da se istuširam jer voda nestaje preko noći”, rekao je vlasnik.

“U četiri ujutru moram da imam rezervu vode da bih mogao da radim”, žali se i jedan pekar.

U periodima kada je potrošnja vode ograničena zbog suše, meštani imaju na raspolaganju bačve od 1.000 litara, ali voda nije za piće, a ne može da se koristiti ni za pripremu hrane.

“Sami se organizujemo da sakupljamo vodu, brzo operete zube i zatvorite slavinu, ne puštate da teče kao pre”, rekla je jedna Katalonka.

More je postalo glavni izvor vodosnabdevanja Barselone. Postrojenja za desalinizaciju mesečno proizvode preko pet milijardi litara vode za stanovništvo. Morska voda se može koristiti za pranje i kuvanje, ali ne i za piće.

Suša pogađa i grad Barselonu. Vlasti su već najavile da bi u septembru potrošnja mogla biti smanjena na 40 odsto.

NultaTačka