Sve vesti Tehnologija

NVIDIA potvrdila da je bila žrtva sajber napada! Uzete informacije od značaja

NVIDIA potvrdila da je bila žrtva sajber napada! Uzete informacije od značaja
Pisao Elena Vuk

Gigant proizvođača čipova NIVIDIA potvrđuje da je njegova mreža probijena u sajber napadu prošle nedelje, dajući tako uljezima pristup vlasničkim podacima i podacima za prijavu zaposlenih.

Vest o napadu izašla je na videlo krajem prošle nedelje, a  grupa za iznuđivanje podataka pod imenom Lapsus$, počela je da deli detalje o incidentu i šteti koju su napravili.

U početnoj izjavi prošle nedelje, NIVIDIA je rekla da istražuje incident koji je navodno uticao na neke sisteme, uzrokujući prekid rada.

Tokom vikenda, Lapsus$ je pružio više detalja o upadu, rekavši da imaju 1TB vlasničkih podataka ove kompanije i da dele hešove lozinki za koje su rekli da pripadaju zaposlenima kompanije.

Lapsus$ je takođe pobjavio veliku arhivu dokumenata (blizu 20 GB) tvrdeći da je to iz keša od 1 TB koji su ukrali.

U jučerašnjem saopštenju , NVIDIA je potvrdila da je 23. februara otkrila „sigurnosni incident koji je uticao na IT resurse“.

NVIDIA je saopštila da nema dokaza o napadu ransomvera, ali je akter pretnje ukrao akreditive zaposlenih i vlasničke informacije, dajući težinu tvrdnjama Lapsus$-a.

Kompanija je saopštila da njen tim trenutno pregleda informacije kako bi ih analizirao i napominje da se ne očekuje da će incident poremetiti njeno poslovanje ili sposobnost da opslužuje kupce.

Kompletnu izjavu možete pročitati u nastavku:

NVIDIA je 23. februara 2022. postala svesna incidenta u vezi sa sajber-bezbednošću koji je uticao na IT resurse. Ubrzo nakon što smo otkrili incident, dodatno smo ojačali našu mrežu, angažovali stručnjake za odgovor na incidente u sajber bezbednosti i obavestili policiju.

Nemamo dokaza da je ransomvare primenjen u NVIDIA okruženju ili da je to povezano sa sukobom Rusije i Ukrajine. Međutim, svesni smo da je akter pretnje uzeo akreditive zaposlenih i neke vlasničke informacije NVIDIA iz naših sistema i počeo da ih pušta na mreži. Naš tim radi na analizi tih informacija. Ne očekujemo bilo kakav poremećaj u našem poslovanju ili našoj sposobnosti da opslužujemo naše klijente kao rezultat incidenta.

Bezbednost je kontinuiran proces koji u NVIDIA-i shvatamo veoma ozbiljno, i svakodnevno ulažemo u zaštitu i kvalitet našeg koda i proizvoda.

Nulta Tačka/BleepingComputer