Sve vesti Svet

OBIČNA PREHLADA MOŽE DA VAS ZAŠTITI OD KOVIDA – STUDIJA

OBIČNA PREHLADA MOŽE DA VAS ZAŠTITI OD KOVIDA – STUDIJA

Veći nivoi T ćelija uzrokovani prehladom čine manju verovatnoću da će osoba dobiti Kovid, prema „važnom otkriću“ navedenom u novoj studiji koju su recenzirali stručnjaci.

Studija, koju su u ponedeljak objavili istraživači sa Imperijal koledža u Londonu, predstavlja „prvi dokaz zaštitne uloge ovih T ćelija“, otkrivajući da njihovo prisustvo u visokim nivoima nakon obične prehlade može pomoći u zaštiti od infekcije Covid-om.

„Naša studija pruža najjasnije dokaze do sada da T ćelije izazvane virusima obične prehlade imaju zaštitnu ulogu protiv infekcije SARS-CoV-2“, napisao je profesor Ajit Lalvani, viši autor studije. Rekao je da ćelije „pružaju zaštitu tako što napadaju proteine unutar virusa, a ne šiljasti protein na njegovoj površini“.

Studija je počela u septembru 2020. godine, u vreme kada većina građana Velike Britanije nije bila zaražena Covid-om, uzimajući uzorke krvi od učesnika u roku od šest dana nakon što su bili izloženi virusu. Istraživali su nivoe T ćelija koje je stvorila obična prehlada, a koje su unakrsno prepoznale Covid proteine.

Kod pojedinaca koji se nisu zarazili Covid-om, nivoi unakrsnih reaktivnih T ćelija bili su znatno viši nego kod onih koji su zakačili virus, što pokazuje da T ćelije ciljaju na unutrašnje proteine u Covid-u.

Istraživači se nadaju da studija može uticati na potencijalni razvoj novih vakcina protiv Covid-a, jer trenutne injekcije ne izazivaju imuni odgovor na unutrašnje proteine.

„Nove vakcine koje uključuju ove konzervirane unutrašnje proteine bi stoga izazvale široko zaštitne T ćelijske odgovore koji bi trebalo da štite od sadašnjih i budućih varijanti SARS-CoV-2“, rekao je profesor Lalvani.

Uprkos „važnom otkriću“, dr Rhia Kundu, vodeći autor studije, bila je jasna da su postojeće T ćelije „samo jedan oblik zaštite“ i da „niko ne treba da se oslanja samo na ovo“, navodeći da je vakcinacija najefikasniji način za zaštitu od Covid-a, iako nam stope infekcija u visoko vakcinisanim zemljama govore suprotno.

NAJNOVIJI INTERVJU IZ BUNKERA! MARIO ZNA I NENAD ILIĆ!

Nulta Tačka/RT