Sve vesti Svet

Obračun sa policijom u Francuskoj: Gađani su Molotovljevim koktelima i vatrometom (VIDEO)

Obračun sa policijom u Francuskoj: Gađani su Molotovljevim koktelima i vatrometom (VIDEO)

Urbano nasilje na sceni je poslednje dve noći u mestima Sevran i Olne su Boa u oblasti Sena Sen Deni, u severoistočnom predgrađu Pariza. Pobunjeni mladići pale automobile, autobuse i kontejnere, lupaju gradski mobilijar, obračunavaju se sa policijom. Postavljene su i barikade, a buktinje ližu nebo.

Pedesetak učesnika protesta, naoružani metalnim šipkama, presreli su gradski autobus, izbacili vozača i zapalili vozilo.

Grupe mladih, maskiranih napadača, bacali su u noći između nedelje i ponedeljka, teške predmete i zapaljive projektile na policiju i gađali čuvare reda vatrometom. Na jedno policijsko vozilo bačen je “molotovljev koktel”.

Snage reda su uzvraćale suzavcem. Sukobi su trajali satima, završili su se oko 3,30 ujutro, a uhapšeno je šestoro napadača. Slični neredi organizovani su i u subotu uveče.

Do pobune je došlo posle smrti, u subotu tokom dana, jednog tridesetogodišnjaka iz Sevrana, kojeg je policija zaustavila na semaforu za volanom ukradenog kamioneta. Iz do sada još nepoznatih razloga, jedan od policajaca je pripucao i smrtno ranio vozača. On je, ranjen, za volanom nastavio put nekoliko metara i udario u druga kola, pre nego što se zaustavio. Prebačen je helikopterom u bolnicu, ali je preminuo od posledica ranjavanja.

Policajac koji je pucao je, kažu, u šoku i smešten je na bolničko lečenje. Policijska kontrola je pokrenula istragu. Određena naselja u susednim mestima Sevran i Olne su Boa poznata su po neredima.

Nulta Tačka/Novosti