Region Sve vesti

Od danas u Hrvatskoj skuplja struja, gas, hrana… sve više građana će biti na rubu siromaštva

Od danas u Hrvatskoj skuplja struja, gas, hrana... sve više građana će biti na rubu siromaštva

Od danas je u Hrvatskoj poskupela struja za 9,6 odsto, a gas za 16 odsto, a značajno su više i cene hrane i prehrambenih proizvoda. Ulje se već prodaje za gotovo 3 evra po litri, a vekna hleba uskoro bi mogla da dosegne rekordnu cenu od 2 evra.

Poskupelo je ili će da poskupi praktično sve. Za 20 odsto više su cene šećera i brašna, a zbog dugotrajne suše očekuju se i visoke cene voća i povrća. Neki gradovi najavljuju poskupljenje komunalnih usluga i do 50 odsto, a više usluge biće i u turizmu. Cena za litru dizela otišla je preko 2 evra, nakon kratkotrajnog smirivanja cena goriva.

Ali, ovaj udar novih cena po mnogima je tek početak, jer se već u leto mogu da očekuju još više. Naime, svi će imati obavezu isticati cene u kunama i evrima, pa će mnogi ‘zaokruživati’ cene na više, prilagođavajući se evropskoj valuti.

Država će pokušati da pomogne najsiromašnijima, pa su predviđeni mesečni dodaci za gas i struju svima koji imaju niske penzije ili plate. Za to je hrvatska vlada izdvojila gotovo 700 miliona evra, a mnogi smatraju da ni to neće da bude dovoljno i da će sve više građana biti na rubu siromaštva.

TAJNI NAPAD SZO-a! Ovo je novi plan iz senke- Imamo još samo GODINU DANA

Nulta Tačka/Novosti