Sve vesti Svet

ODAKLE TALIBANIMA TOLIKO NOVCA I NAORUŽANJA? MEJNSTRIM MEDIJI PRIČAJU JEDNU PRIČU ALI ŠTA JE ZAISTA ISTINA

Iako su pojedini zvaničnici i analitičari iznenađeni brzim napredovanjem talibana u Avganistanu, to se može objasniti milijardama dolara koje dobijaju sa različitih strana, piše mejnstrim mediji.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Obaveštajne službe navode da nije moguće tačno utvrditi sumu novca koju talibani imaju, ali da su procene da godišnje dobiju ili sakupe između 300 miliona i 1,6 milijardi dolara.

Prema izveštaju UN, većinu novca talibani dobiju od proizvodnje i prodaje opijuma, iznuda i kidnapovanja.

Obaveštajne službe procenjuju da samo od prodaje droge talibani zarade 460 miliona dolara.

Novac dolazi i iz prirodnih resursa u područjima koje talibani drže pod kontrolom, pa su prošle godine od rudarstva prikupili 464 miliona dolara.

Talibanski lideri dobijaju novac i od donatora, nevladinih organizacija i bogataša, navode iz Ujedninjenih nacija.

Afghanistan 'spinning out of control' amid Taliban offensive: UN | Taliban  News | Al Jazeera

Američki zvaničnici tvrde da talibani godinama dobijaju novac, oružje i obuku iz Rusije, a pojedini analitičari kažu da novac stiže i iz Pakistana i Irana dok sa druge strane, tačnije iz obaveštajnih krugova koji nisu kontrolisani od strane globalista postoje čvrste naznake da novac do talibana dolazi iz Kine koja je nedavno najavila da će održati još jedan sastanak sa predstavnicima ovih militanata te da će ih priznati kao legitimnu vlast u Kabulu.

Bez obzira na količinu sakupljenog novca, pitanje je da li bi ga talibani imali dovoljno da pod kontrolom drže ceo Avganistan.

Prema podacima Svetske banke iz 2018, avganistanska vlada potrošila je 11 milijardi dolara, od čega je 80 odsto novca stiglo kao strana pomoć.

Specijalni predstavnik SAD za Avganistan Zalmaj Kalizad rekao je da Amerika i dalje ima određenu prednost nad talibanima zbog novca koji dolazi kao strana pomoć ali nije navedeno zašto su Amerikanci napuštajući Avganistan ostavili talibanima opremu u vidu Hamer vozila i naoružanja, čudno je da nisu zajedno sa sobom povukli i opremu vrednu više stotina miliona dolara.

Međutim, analitičar Bil Rođo iz nevladine Fondacije za odbranu demokratije sumnja u to i kaže da talibani ne mare za stranu pomoć, već im je osnovni cilj da vladaju.

I drugi eksperti upozoravaju da, ako talibani na silu preuzmu Avganistan, neće imati problema sa novcem.

“Kao i ostale militantne grupe, i oni će dobiti pristup centralnoj banci, vladinim računima i prihodima od poreza”, kaže Metju Levit iz Instituta za Bliski istok i dodaje da bi u tom slučaju “preživeli gubitak strane pomoći”.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”