Sve vesti Svet

Odbijen predlog vladajuće stranke Makrona: Neće biti kontrola kovid potvrda pri ulasku u Francusku

Odbijen predlog vladajuće stranke Makrona: Neće biti kontrola kovid potvrda pri ulasku u Francusku

Francuska vlada pretrpela je prvi poraz u parlamentu nakon što je vladajuća stranka predsednika Emanuela Macrona izgubila većinu na izborima prošlog meseca.

Narodna skupština je u utorak uveče odbila predlog da vlada može od putnika da traži da pokažu dokaz o vakcinaciji ili negativni kovid test kada ulaze u Francusku.

Rezultat glasanja 219 protiv i 195 za pokazao je da su se sve opozicione stranke, krajnje desna Nacionalni front (RN), krajnje levi LFI i desni Republikanci (LR) ujedinili protiv manjinske vlade.

“Okolnosti traže od vlade da sluša opozicione stranke u čemu, u ovome trenutku, ima određenih teškoća”, rekao je zastupnik Republikanaca Olivier Marleiks radiju Sud.

Premijerka Elizabet Born osudila je opstrukciju i udruživanje ekstrema s desnice i levice.

“Jasan dosluh između ekstrema, jedni drugima tapšu”, napisao je Maud Bregon iz Makronove Republike na Tviteru.

Njegov kolega Remi Rebejrote kritikovao je “atmosferu s fudbalske utakmice” tokom rasprave u kojoj su se govornici nadvikivali.

Uprkos tome što granične kontrole nisu prošle, celi zakon koji uređuje kako će se vlada nositi sa sedmim talasom pandemije covida-19 usvojen je s 221 glasom za i 187 protiv.

Nakon što je u aprilu izabran na drugi mandat, predsednik Makron suočen je s teškoćama u sprovođenju unutrašnjih reformi.

Analitičari kažu da će morati da se osloni na desnu Republikansku stranku čija će 62 zastupnika biti ključna za usvajanje zakona.

Nulta Tačka/B92