Sve vesti Svet

Odbili da pošalju vakcine protiv COVID-a Bangladešu jer ta zemlja nije osudila Rusiju i Putina u UN

Odbili da pošalju vakcine protiv COVID-a Bangladešu jer ta zemlja nije osudila Rusiju i Putina u UN

Litvanija je odbila da isporuči vakcinu protiv Kovida 19 Bangladešu, nakon što se ova država uzdržala od glasanja za rezoluciju Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini, piše „Njuzvik”.

Prema navodima „Njuzvika”, tokom debate na Generalnoj Skupštini Ujedinjenih nacija, predstavnik Bangladeša izjavio je da se njegova zemlja uvek zalaže za mir, premda predložena rezolucija „samo ukazuje na krivca i ništa ne preduzima radi regulisanja krize u Ukrajini”.

ZABRANJEN INFORMACIJE SU NAJVAŽNIJE INFORMACIJE

Ovo izdanje poziva se na saopštenje Litvanske državne radio-televizije, prema čijim informacijama je Viljnus povukao ranije donetu odluku o slanju Bangladešu preko 440 hiljada doza vakcine. Kasnije je, kako se navodi, ove podatke potvrdila i portparolka litvanskog premijera Ingrida Šimonte.

Pored Bangladeša, kako je poznato, od glasanja su se uzdržale još 34 zemlje.

Situacija u Ukrajini i zapadne sankcije Rusiji

Podsetimo, Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu operaciju čiji je cilj demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine, kao i „zaštita ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Prema saopštenju Ministarstva odbrane Ruske Federacije, Oružane snage napadaju samo vojnu infrastrukturu i ukrajinske trupe, nema pretnje po civilno stanovništvo.

Nakon toga, zapadne zemlje su počele da uvode sankcije Rusiji, praktično svim sektorima ruske privrede, a brojne zemlje obustavile su i avio-saobraćaj sa Rusijom. SAD su juče zabranile uvoz energenata iz Rusije zbog situacije u Ukrajini.

NultaTačka/Sputnik